• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS u potrazi za naftom u Republici Srpskoj

Prva istraživanja nafte u RS počeće tokom godine, a početak proizvodnje očekuje se u naredne dvije do tri godine, najavila Naftna industrija Srbije.

 NIS u potrazi za naftom u Republici Srpskoj Izvor: MONDO

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko tokom posjete Banjaluci rekao je da količina nafte zavisi od rezultata istraživanja, ističući da je minimalan iznos investicija 70 miliona dolara za sljedećih 10-12 godina, a maskimalan oko 300 miliona dolara.

"Ova istraživanja, odnosno proizvodnja nafte obezbijediće nove rezerve i sigurnost našoj rafineriji", rekao je Kravčenko nakon svečanosti povodom početka rada "Jadran-Naftagasa".

On je dodao da ruske kompanije imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti u regionu i u svijetu, zbog čega je siguran da će ovaj zajednički projekat biti uspješan i za kompanije i za RS, zbog novih radnih mjesta i dodatnog razvoja u regionu.

Predsjednik kompanije "Njeftgazinkor" Vladimir Smirnov rekao je da bi u maksimalnoj fazi godišnja proizvodnja bila 770 000 tona nafte, u slučaju da se nađu nalazišta sa rezervom od 10 miliona tona.

Generalni direktor "Jadran-Naftagasa" Predrag Radanović naglasio je da se ova kompanija ne boji iako su pred njom veliki izazovi.

"Imamo ideje, imamo projekte, imamo planove", istakao je Radanović, dodajući da je ovo prilika za pokazivanje mogućnosti i proizvodnju najboljeg rješenja i za kompaniju i za RS.

On je dodao da je "Jadran-Naftagas" osnovan sa 66 odsto kapitala Naftne industrije Srbije i 34 odsto od "Njeftgazinkor", te da će njeno finansiranje ići putem zajma.

Prema njegovim riječima, istraživanje je podijeljeno u tri regije, a radovi će početi u Posavini.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik dao je podršku početku rada novoformiranog zajedničkog preduzeća Naftne industrije Srbije i ruske kompanije "Njeftegazinkor" za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji RS "Jadran-Naftagas".

Dodik je istakao da je formiranje ovog preduzeća dio kontinuiranog napora RS, u saradnji sa kompanijama iz Ruske Federacije.

Istraživanja nalazišta sirove nafte na području Srpske znači i bitno poboljšanje postojeće stabilnosti Rafinerije nafte u Brodu, omogućavanje otvaranje novih radnih mjesta i obezbjeđivanje dodatne energetske stabilnosti RS, rekao je Dodik nakon svečanosti povodom početka rada "Jadran-Naftagasa" u Banjaluci.

Dodik je istakao da je Republika Srpska ovim dobila jedan od kapitalnih projekata, za čiju realizaciju treba i novca i vremena. On je istakao da je ovo važan dan, ne samo za ovu kompaniju, već i za RS, dodavši da je u tom pogledu zadovoljan sa ruskim partnerima.

Govoreći o Rafineriji nafte u Brodu, Dodik je rekao da ona danas uspješno radi, a da će do maja imati evropske standarde za benzin i ući u investicije koje će omogućiti preradu do četiri miliona tona sirove nafte.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je da zajednička djelatnost "Zarubežnjefta" i "Gaspromnjefta" u istraživanju nafte imaju najveću podršku ruske vlade i države.

Harčenko je ocijenio da je, sa političke strane, ovo doprinos Rusije stabilnosti u regiji, dok će u privrednom smislu uticati na zapošljavanje i ekonomsku aktivnost, odnosno više normalnog i stabilnog života.

"Za nas Ruse ovakve djelatnosti dvije najveće kompanije su važne, u smislu jačeg prisustva Rusije na ovom prostoru i u RS. Vjerujem da će ova djelatnost biti jako uspješna", rekao je Harčenko i dodao da ove dvije kompanije uspješno djeluju u RS.

Harčenko je zahvalio rukovodstvu RS za razumijevanje koje pokazuje u okviru ekonomskih veza, kao i za stvaranje odgovarajućih uslova za djelovanje ruskih privrednika.

Premijer RS Aleksandar Džombić zadovoljan je što se na početku rada nove vlade RS dešava ovako značajan događaj, od kojeg se mnogo očekuje. "Prioritet ove vlade su životna pitanja, privredne aktivnosti, investicije. Očekujemo mnogo od ovog projekta pogotovo zato što smo energetiku stavili kao strateški pravac razvoja RS", istakao je Džombić.

Džombić je napomenuo da RS ima pozitivno iskustvo sa svojim strateškim partnerima iz Rusije "Zarubežnjeftom" i Njeftegazinkorom" u izgradi i realizaciji najuspješnijeg projekta u RS, podizanju Naftne industrije RS.

On je "Jadran-Naftagasu" poželio dobre nalaze u istraživanju i ispitivanju, uspješnu investiciju i poslovanje.

"Na tom putu, Vlada RS stajaće na raspolaganju i punom kapacitetu", naglasio je Džombić.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi RS, privrednici RS, ambasadori Rusije i Srbije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE