• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski investitor gradi hidroelektrane u Srbiji

Hrvatski investitor Saša Lončar odlučio se za izgradnju više hidroelektrana u Srbiji, u šta će uložiti oko 27 miliona evra.

 Hrvatski investitor gradi hidroelektrane u Srbiji Izvor: MONDO

Hrvatski investitor Saša Lončar odustao je od namjere da u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu snage pet megavati zbog komplikovane procedure za dobijanje dozvole i odlučio se za izgradnju više hidroelektrana u Srbiji, u šta će uložiti oko 27 miliona evra.

Lončar je hrvatskim medijima rekao da je od gradnje u Hrvatskoj odustao zbog "tri godine papirologije", dok u Timočkoj krajini "nije ni vidio šaltera" i brzo je dogovorio posao.

On je precizirao da u Timočkoj krajini planira da izgradi tri male hidroelektrane snage 500 kilovata do 1,5 megavat, i jednu kod Valjeva.

"Za petu, nešto veću snage 10 megavata, tražim lokaciju. Prve dvije elektrane biće u pogonu do kraja iduće godine", dodao je Lončar.

Lončar kaže da se problemi sa papirologijom lakše i brže rješavaju "čak i u BiH", gdje ima tridesetak malih hidroelektrana.

"Što se tiče Srbije, ona je odredila čak 860 lokacija za takve elektrane. Procjenjujem da ih je najviše 300 u ovom trenutku ekonomski isplativo. U Hrvatskoj imamo samo šezdesetak takvih lokacija, za 18 je moguće dobiti dozvole, a procjenjujem da je možda tek pet isplativo", ocijenio je Lončar.

U Ministarstvu privrede Hrvatske kažu da su svjesni da je procedura komplikovana i najavljuju da će mijenjati pravilnike za dobijanje potrebnih papira za gradnju, prije svega solarnih elektrana.

"U Austriji i Njemačkoj se to rješava za nekoliko sedmica. Pitate me zašto su u BiH i u Srbiji ispred nas? Oni su u taj posao krenuli kasnije i, kopirajući nas, izbjegli su sve probleme sa kojima se mi suočavamo", rekao je hrvatskim medijima Domagoj Validžić, rukovodilac Odsjeka za obnovljive izvore energije pri Ministarstvu privrede.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE