• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dug za porodilje dostigao 25 miliona KM!

Javni fond za dječiju zaštitu RSduguje poslodavcima oko 25 miliona KM na ime naknada za plate porodiljama. Poslodavci odlučili da tuže.

 Dug za porodilje dostigao 25 miliona KM! Izvor: MONDO

Naknade poslodavaca, prema pisanju Nezavisnih novina, nisu refundirane i po tri godine.
U nadležnim institucijama nemaju odgovor kada će dugovanja biti vraćena i kažu da je problem nastao kad su porodiljama povećana prava, a da novac nije obezbijeđen, prenosi list.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je da se poslodavci već duže vremena zalažu za zakonske izmjene kako bi prava porodilja potpuno preuzeo Fond.

"Ovako kako je sada zakon riješio, samo se vrtimo u krug. Mi plaćamo porodiljama, a nama Fond treba da refundira, pa kasne i tako u krug. Mi tražimo da u momentu kada radnica ode na porodiljsko bolovanje, Fond plaća sve, i platu i doprinose i bolovanje", rekao je Milić.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu RS Momir Popić potvrdio je tu informaciju.
"Problemi su se pojavili 2008. godine kada je izmijenjen i dopunjen Zakon o dječijoj zaštiti, čime su povećana prava kod isplate naknada za porodilje, a da nije obezbijeđen novac", rekao je je Popić.

Pomoćnik ministra za resor socijalne zaštite u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Ljubo Lepir rekao je da je problem sa kojim se susreće Fond moguće samo sistemski riješiti i da su upravo zbog toga u toku razgovori o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti i Zakona o radu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE