• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast privrede EU slabiji od očekivanog

Privreda evro-zone porasla je u završnom kvartalu 2010. godine za 0,3 odsto, što je nešto slabiji rezultat od očekivanog.

 Rast privrede EU slabiji od očekivanog Izvor: MONDO

To je bio drugi uzastopni kvartal sa stopom rasta od 0,3 odsto u 16 zemalja koje koriste evro. U poređenju sa istim periodom prošle godine, društveni proizvod povećan je za dva procenta, saopštila je agencija Eurostat.

Ukupan privredni rast na nivou svih 27 članica EU bio je 0,2 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, a na godišnjem nivou povećan je za 1,7 odsto.

Ranije je objavljeno da su privrede Njemačke i Francuske ostvarile rast od 0,4, odnosno 3,6 odsto, što je takođe nešto manje nego što su ekonomisti očekivali.

"Ovo će biti razočaravajuće za tržište, ali istovremeno smo vidjeli istraživanja o stanju industrije i možemo da očekujemo dalji rast, izvoz i investicije, što su podsticaji koji će imati efekta", izjavio je Dominik Barpet, ekonomista banke "BNP Paribas".

Analitičari pretpostavljaju da je na privredni rast u Njemačkoj u četvrtom kvartalu uticala veoma oštra zima i da nema razloga za zabrinitost. Oni smatraju da je ovo samo privremeno usporenje privrednog rasta, a ne znak da se on zaustavlja.

Pojedine članice Unije i dalje su u recesiji, pa je tako portugalski društveni proizvod umanjen za 0,3 odsto, a grčki za 1,4 procenta, u poređenju sa prethodna tri mjeseca.

Vlada Portugalije trenutno sprovodi oštre mjere štednje u pokušaju da izbjegne potrebu uzimanja finansijske pomoći od EU, kao što su morale da učine Grčka i Irska.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE