• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Sniziti cijene stambenog kvadrata

Vlada RS hitno mora naći način kako da snizi cijene stambenog kvadrata i ohrabri banke za povoljno kreditiranje, smatra ministar Srebrenka Golić.

 Golić: Sniziti cijene stambenog kvadrata Izvor: MONDO

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić rekla je da Vlada hitno mora naći način kako da snizi cijene stambenog kvadrata i da ohrabri banke da povoljnijim kreditima finansiraju i investitore, ali i korisnike stanova, pišu "Nezavisne novine".

"To su sve stvari o kojima već razmišljamo i pravimo analize, i vjerovatno će biti nekih pomaka u narednom periodu", naglasila je Golićeva, ocijenivši kao pozitivnu akciju povoljnijih stambenih kredita u Hrvatskoj.

Hrvatska je sa vodećim bankama koje posluju u ovoj državi dogovorila da Vlada da garancije bankama koje daju stambene kredite da će umjesto korisnika koji je ostao bez posla vratiti propuštene rate ako on ne uspije da se zaposli. Vlada će taj stan onda ponuditi na licitaciju. Hrvatski mediji objašnjavaju da će ovo pospješiti stanogradnju jer će banke lakše davati kredite koji će biti povoljniji, s obzirom da imaju garanciju da će kredit u potpunosti biti vraćen.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kaže da Vlada ima želju da pomogne stanogradnju u RS, ali za sada ne namjerava pokretati akcije povoljnijih stambenih kredita na način na koji to radi Hrvatska.

"Trenutno posredstvom Ministarstva za porodicu, omladinu i sport imamo subvencionirane stambene kredite za mlade bračne parove u RS, a ta linija se značajno realizuje i imamo veliko interesovanje", rekao je Tegeltija, dodajući da je linija kredita posredstvom Investiciono-razvojne banke RS pokazala dobre rezultate.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da vlasti nemaju sluha za stanogradnju i navodi da je skeptičan da će Vlada RS uraditi nešto slično onom što je uradila Hrvatska.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kaže da bi ta vrsta subvencija mnogo značila i onima koji imaju ogromne potrebe za tim, a s druge strane zaposlila bi se i građevinska operativa.

Mihael Miler, direktor Rajfajzen banke u BiH, čija je sestrinska banka u Hrvatskoj podržala hrvatsku inicijativu, kaže da je to pozitivno - država bi dala podsticaj građevinskim kompanijama, kompanije bi zaposlile svoje resurse, banke bi plasirale kreditna sredstva, a građani dobili mogućnost kupovine stanova pod povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE