• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS za 15 dana odjavljeno 180 radnji

Usljed pogoršanja poslovnih prilika u drugoj polovini januara u RS odjavljeno 180 radnji.

 U RS za 15 dana odjavljeno 180 radnji Izvor: MONDO

U drugoj polovini januara u Republici Srpskoj (RS) odjavljeno je 180 radnji, zbog pogoršanja poslovnih prilika, pad kupovne moći stanovništva i povećanje nameta za privredu u 2011. godini.

Najviše zatvorenih radnji bilo je u Banjaluci 39, zatim u Bijeljini 17, Gradišci 15, Derventi 11, u Šipovu deset, a po sedam objekata odjavljeno je u Prijedoru i Kozarskoj Dubici, podaci su Poreske uprave koji su objavljeni u "Službenom glasniku RS".

Samo u opštini Ugljevik tokom 2010. godine zatvoreno je čak 40 radnji.

Od ukupnog broja preduzeća u Srpskoj koja su odjavila djelatnost najviše je bilo trgovačkih, ugostiteljskih i zanatskih radnji, piše ''Glas Srpske''.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS ''SVOT'' Saša Grabovac rekao je da je veliki broj zatvorenih radnji u veoma kratkom periodu posljedica pada kupovne moći stanovnika i povećanja nezaposlenosti.

''Pad životnog standarda, odnosno činjenica da stanovnici imaju sve manje novca i da jedva izlaze na kraj sa podmirivanjem osnovnih životnih potreba, odrazila se na poslovanje mnogih firmi, koje su bile prinuđene da zatvaranju svoje radnje'', rekao je Grabovac i dodao da se ni u idućem periodu ne mogu očekivati promjene nabolje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da je privreda Srpske u 2011. godini opterećena većim nametima i taksama, zbog čega preduzeća sve teže posluju.

On je dodao da je, prema statističkim podacima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u januaru bilo oko 5 000 radnika koji su ove godine ostali bez posla.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE