• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najniža plata u Bugarskoj, najviša u Luksemburgu

Mjesečna minimalna plata na nivou zemalja EU značajno varira, pa je tako u Bugarskoj najniža i iznosi 123 evra, dok je Luksemburg i dalje zemlja sa najvišom minimalnom platom od 1.758 evra.

 Najniža plata u Bugarskoj, najviša u Luksemburgu Izvor: MONDO

Prema podacima Evrostata, s minimalnom bruto platom od 2 814 kuna, odnosno 381 evro, Hrvatska je među 11 evropskih država ili kandidata za EU sa najnižom minimalnom platom isplaćenom u januaru.

U tu prvu grupu zemalja u kojima se minimalac kreće od 100 do 400 evra, osim Hrvatske, smjestila se i druga zemlja kandidat za članstvo u EU, Turska, u kojoj je minimalac za četiri evra viši nego u Hrvatskoj, prenosi portal "Posao.ba".

Među zemljama sa najnižom minimalnom platom izraženom u evrima, među ostalima, nalaze se i Rumunija, Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska, a Bugari su na samom dnu liste.

U srednjoj grupi zemalja s minimalcem koji se kreće od 550 do gotovo 950 evra nalazi se pet zemalja, odnosno Portugal sa 638 evra minimalne plate, Malta, Slovenija, Španija i Grčka, dok je Slovenački minimalac "težak" je 748 evra.

U trećoj grupi zemalja sa najvišim iznosima minimalnih plata smjestilo se šest zemalja - Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Irska i Luksemburg, a Britanci u toj grupi imaju najniži minimalac od 1.156 evra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE