• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stambeni krediti za 1.000 zaposlenih u zdravstvu

Ministrastvo zdravlja omogućilo je 1.000 stambenih kredita za zaposlene u zdravstvu.

 Stambeni krediti za 1.000 zaposlenih u zdravstvu Izvor: MONDO

Ministarstvo zdravlja pozvalo je zaposlene u toj oblasti koji mesečno u neto iznosu zarađuju manje od 100.000 dinara i mlađi su od 45 godina da do 1. juna podnesu dokumentaciju za stambeni kredit.

To ministartsvo je saopštilo da će subvencionisati 550 miliona dinara za 1.000 stambenih kredita i da je rok za njegovu otplatu najviše 30 godina odnosno da ga korisnici moraju isplatiti do svoje 70 godine života.

Pravo na podnešenje zahteva za dobijanje tog kredita imaju stalno zaposleni u zdravstvu koji su državljani Srbije.

"Sredstva predviđena Zakonom o budžetu Republike Srbije koristiće se za rešavanje stambenog pitanja u vidu kupovine, odnosno izgradnje stambenih jedinica, a spisak korisnika tog kredita koji će Ministarstvo zdravlja dostaviti Nacionalanoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita će biti objavljen do 15. jula ove godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je maksimalan iznos kredita 40.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, na dan puštanja kredita u tečaj. Korisnik kredita je u obavezi da obezbedi 5 odsto učešća, 20 odsto se obezbeđuje iz državnog budžeta, dok preostalih 75 odsto od traženog iznosa kredita obezbeđuje poslovna banka.

Među uslovima za dobijanje stembenih kredita je i da korisnici i njihovi bračni drugovi ne poseduju stambeni objekat u celosti i da ukoliko imaju nekretnine u vlasništvu, kredit za kupovinu nove nekretnine mogu dobiti u visini razlike vrednosti stare i nove nekretnine.

Kriterijumi za utvrđivanje reda prvenstva za stambene kredite su stambeni status, radni staž i broj članova uže porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu, kaze se u saopštenju.

Dodaje se da su ostali uslovi dugoročnog stambenog kreditiranja objavljeni u Programu dugoročnog stambenog kreditiranja zaposlenih u zdravstvu za 2008. godinu na internet adresi Ministarstva zdravlja www.zdravlje.sr.gov.yu

Zakonom o budžetu Srbije za 2008. godinu predviđeno je 3.500 miliona dinara za sredstva za osiguranje stambenih kredita, od čega je 1.000 miliona dinara namenjeno za subvencionisanje stanova vojnim licina, a 550 miliona dinara zaposlenima u zdravstvu.

Preostalih 1.950 miliona dinara koriste se u skladu sa Programom dugoročnog stambenog kreditiranja za period januar-decembar 2008.
godine, koji je usvojen Zaključkom Vlade od 10.01.2008. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE