• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje kafa

Kafa u BiH sigurno će poskupjeti za oko 10 odsto u narednih mjesec dana, tvrde uvoznici ovog proizvoda.

 Poskupljuje kafa Izvor: MONDO

Kafa u BiH sigurno će poskupjeti za oko 10 odsto u narednih mjesec dana, s obzirom na to da je trenutna cijena pojedinih vrsta kafe na svjetskom tržištu najviša u posljednjih 30 godina, rekao je vlasnik "Bom impeksa" Mitar Samardžija.

"Glavni uzrok je cijena na svjetskom tržištu i svaki poremećaj se odrazi na nas. Tona sirove kafe rio minas, koju koristi većina naših pržionica, košta 3.800 dolara, a od prošle godine poskupjela je za oko 70 odsto", naveo je Samardžija.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer koliko je kafa poskupjela na svjetskom tržištu je to što je za samo posljednjih sedam dana cijena jedne tone porasla za oko 300 dolara, pišu "Nezavisne novine" u broju od četvrtka.

"Što je još gore, ta poskupljenja se neće zadržati i, prema nekim najavama naših nabavljača, poskupljenja će ići još gore, tako da su sve prognoze neizvjesne", dodao je Samardžija.

Od juna 2010. godine cijena kafe je više nego udvostručena, a rast cijene uslovljava nekoliko faktora, kao što je slab rod u Kolumbiji i loša proizvodnja kafe u Brazilu.

Predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH Amir Hadžić rekao je da je vrlo vjerovatno da će biti povećana cijena kafe u ugostiteljskim objektima, zbog svih poskupljenja koja su zahvatila BiH u posljednje vrijeme.

U udruženjima potrošača kažu da će, iako okarakterisana kao luksuzna roba, cijena kafe ipak uticati na standard građana, jer većina stanovništva redovno kupuje ovaj artikl.

"Nikako se ne možemo oteti utisku da svaki dan nešto poskupljuju, tako da možemo reći da nam je sve teže, a posebno onim najsiromašnijim", rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača "Don".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE