• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ERS izgubila milionski spor

Elektroprivreda RS moraće da plati Elektroprivredi Srbije dug od 2.556.887 KM za pozajmljenu električnu energiju u proteklokm periodu.

  ERS izgubila milionski spor Izvor: MONDO

Sudija Okružnog privrednog suda Trebinje Smajil Begović kaže da je usvojio tužbeni zahtjev Elektroprivrede Srbije kojim je obavezao Elektroprivredu RS da tužiocu isplati dug i kamate, te da nadoknadi troškove postupka.

Begović podsjeća da je riječ o sporu koji je nastao nakon ugovora iz 2006. i 2008. godine o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji kada su se dvije elektroprivrede dogovorile da vrše međusobnu isporuku električne energije, razmjenu električne energije, havarijsku ispomoć i da se pomažu po drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Sve te obaveze i međusobna pomaganja, kaže Begović, regulisala su se na kraju godine.

Međutim, do spora između dvije elektroprivrede došlo je kada je promijenjen zakon na nivou RS, odnosno BiH, nakon čega ERS nije mogla platiti dug za električnu energiju Elektroprivredi Srbije, ali se saradnja i dalje nastavila.

"Do 2008. godine stranke su se obavezivale da vrate jedna drugoj električnu energiju, ali kada je došlo do promjene izmijenjenih propisa u BiH, koji nisu dozvoljavali mogućnost carinskog evidentiranja električne energije, dovelo je do toga da je određena količina struje ostala neriješena između ovih elektroprivreda, pa je jedini zakonski način naplaćivanja bio pokretanje tužbe Elektroprivrede Srbije", kaže Begović.

Sporna je bila i visina duga, pa je nakon sproverdenog ekonomskog vještačenje utvrđeno da Elektroprivreda RS mora da plati za oko 18.000 KM manje za pozajmljenu električnu energiju nego što je to tražila Elektroprivreda Srbije.

Begović kaže da ovom tužbom nisu narušeni odnosi između Elektroprivreda RS i Srbije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE