• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva za ukidanje carina na automobile?

Smanjenje carina na izvoz automobila u Rusku Federaciju izgleda nije samo predizborno obećanje domaćih političkih stranaka.

 Moskva za ukidanje carina na automobile? Izvor: MONDO

Kako "Politika" saznaje u ruskoj ambasadi, postoje ozbiljne inicijative Moskve da srpska vozila rusku granicu uskoro pređu bez carinskih opterećenja.

Ali, čini se da će i Rusi zauzvrat tražiti istu uslugu – da svoja vozila u Srbiji prodaju bez carina. Prema rečima Andreja Hripunova, šefa trgovinskog odeljenja ambasade Ruske Federacije u Beogradu, u Rusiji je već pripremljen nacrt nove odluke o smanjenju liste izuzetaka sa Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je potpisan još 2000. godine.

"Ne mogu ništa konkretnije da kažem jer taj nacrt tek treba da usvoji naša vlada. Sigurno je da će se u nacrtu, među robnim grupama, naći i automobili. O proširenju liste se odavno pregovara na najvišim državnim nivoima. Poslednji put su o tome razgovarali Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije, i Predrag Bubalo, srpski ministar trgovine i usluga" istakao je Hripunov.

On je dodao da je i Rusija zainteresovana za bescarinski izvoz svojih automobila u Srbiju.

Na listi izuzetaka proizvoda koji se carine prilikom izvoza u Rusiju, među nekoliko desetina robnih grupa, osim automobila, nalaze se i čokolada, neke vrste sapuna, neke vrste lekova, nameštaj, elektronska oprema, radio i TV prijemnici, telefoni…

Oko 200 robnih grupa, međutim, oslobođeno je carina, tako da je Srbija jedina zemlja u Evropi sa povlašćenim statusom prilikom izvoza u Rusku Federaciju i zato je vrlo privlačna potencijalnim stranim ulagačima.

Parkiranje „Fijata” u Kragujevac i sve češće posete još nekoliko velikih svetskih korporacija iz oblasti automobilske industrije, poput „Folskvagena”, pokazuje njihove motive za ulaganje u pogone u Srbiji, odakle bi da robu bez carine izvoze na veliko rusko tržište, koje je svake godine sve bogatije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić takođe je najavio pre dva dana da će od prvog januara 2009. godine carine na uvoz automobila u Srbiju biti prepolovljene, da će za dve godine, kako je dogovoreno sa predstavnicima „Fijata”, carine biti potpuno ukinute te će srpsko tržište postati potpuno otvoreno za sve strane proizvođače.

Sa druge strane, bar prema najavama iz Ministarstva ekonomije, carine na izvoz u Rusiju neće biti potpuno ukinute, već svedene na jedan procenat.

Inače, i predsednik Srbije Boris Tadić je najavio da će u razgovorima sa visokom ruskom delegacijom, sa kojom će se ovih dana sastati, zatražiti bescarinski izvoz automobila iz Srbije.

Drugoj strani bi se to takođe isplatilo, smatra ministar Dinkić, jer je „realno da ćemo postati strateška tačka razvoja automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi”. Dosad su se bez carina u Rusiju izvozili samo rasklopljeni automobili, odnosno automobili u delovima.

U predlogu za oslobađanje automobila od carina trebalo bi da se navede marka i kubikaža vozila, ali u resornom ministarstvu još ne znaju za koji model će se tražiti olakšice.

U Ministarstvu trgovine, na čijem je čelu Predrag Bubalo, sa druge strane, opet ističu da je to već predloženo Rusima pre nekoliko nedelja prilikom posete ruske delegacije Srbiji. Predloženo je, kažu, da se od carina oslobodi „fijat punto” i to automobili do 1.600 kubika.

Bez obzira na to što bivši koalicioni partneri, a sadašnji politički konkurenti pripisuju sebi najveće zasluge za pokretanje ove inicijative, a i radikali se takođe zalažu za ukidanje carina na automobile, prema mišljenju ekonomista, svi će od ovog imati koristi.

I „Fijat” i ostali potencijalni investitori u automobilsku industriju, koji će svoju robu moći da ponude jevtinije na sve zahtevnijem ruskom tržištu, kao i tamošnji kupci, koji će po nižoj ceni moći da kupe vozila. Profitiraće i ruska i srpska privreda, ali i radnici kragujevačkog posrnulog giganta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE