• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Prodaja telekomunikacione infrastrukture neustavna?

Predsjednica Savjeta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verice Barać ocijenila je da je prodaja telekomunikacine infrastrukture protivzakonita i protivustavna

 Srbija: Prodaja telekomunikacione infrastrukture neustavna? Izvor: MONDO

Trebalo bi i potencijalnim kupcima da bude jasno da "ulaze u koruptivan postupak i u prodaju nečega što po zakonima Srbije nije dozvoljeno i da se negdje, na nekom sudu, može povesti spor i taj spor dobiti", rekla je ona na tribini Odbora građana za praćenje namjera Vlade Srbije da proda Telekom, u organizaciji internenet časopisa Balkanmagazin i lista Republika.

Vlada Srbije započela je proceduru prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbije raspisivanjem tendera u oktobru 2010. godine. Tender će biti otvoren do 21. marta ove godine, a status zvaničnih ponuđača dobilo je šest kompanija.

Ističući da prodaja infrastrukture srpskim zakonom i Ustavom izričito nije dozvoljena, Baraćeva je rekla da svako ko u tome učestvuje u stvari učestvuje u koruptivnom procesu za koji se može odgovarati.

Ona je kao primjer navela da se nešto slično desilo u Hrvataskoj prodajom Hrvatskog telekoma Dojče telekomu, navodeći da protiv te njemačke kompanije građani sada vode stotine sudskih sporova.

Predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije je istakla da se u Zakonu o koncesijama navodi da se telekomunikaciona infrastrutura u Srbiji isključivo može dati pod koncesiju, a ne prodati.

Baraćeva je ocijenila da se Telekom prodaje zato što se bliže izbori, napominjući da Vlada za tu prodaju "nije navela ni jedan valjani razlog i nije odgovorila zašto se Telekom prodaje u vrijeme najveće krize kada se ne može dobiti realna cijena na tržištu".

"Ako se proda telekomunikaciona infrastruktuira to će biti jedna od najvećih šteta za Srbiju", istakla je predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Odbor građana za praćenje namjera Vlade Srbije da proda Telekom Srbije će, kako je najavio urednik Balkanmagazina Slavoljub Kačarević, ponovo u ponedjeljak predsjedniku Srbije Borisu Tadiću predati zahtjev da se odustane od prodaje Telekoma.

Uz taj zahtjev biće predati i ostali javni apeli koji su stigli u posljednjih godinu dana, uključujući i apele sindikata Telekoma i Savjeta za borbu protiv korupcije, rekao je Kačarević.

Ekonomista Mlađen Kovačević ocijenio je da prodaja Telekoma u vrijeme krize nije racionalna i izrazio sumnju da će veliki dio novca, ako prodaja uspije, otići u potrošnju, kao i kod prodaje Mobtela.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE