• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenački portal preporučuje poslovanje u BiH: Poreski eldorado!

Autor Siniša Stanić

Slovencima se savjetuje otvaranje firmi u BiH zbog brojnih ekonomskih pogodnosti koje ova zemlja nudi - nije članica EU, doprinosi za radnike su samo 100 evra, stopa PDV-a je samo 17 posto, ne postoji zakon o porijeklu imovine...

 Slovenački portal preporučuje poslovanje u BiH: Poreski eldorado! Izvor: Getty - Guliver

Zbog povećanja poreza na dobit i dividendu u Sloveniji, sve više slovenačkih preduzetnika odlučuje se na otvaranje firme u inostranstvu. BiH je država u kojoj se dividende ili isplata dobiti vlasniku ne oporezuju, piše slovenački poslovni portal Siol.net.

"U BiH se firme oporezuje samo sa nula do 10 posto. Pojednostavljeno rečeno - u Sloveniji preduzetnik prvo mora državi da plati 19 posto poreza na dobit od 100.000 evra godišnje zarađene dobiti, a onda, kada želi da isplati tu dobit kao vlasnik, mora trenutno da plati dodatnih 27,5 posto poreza državi za dividende. Dakle, preduzetnik u Sloveniji od zarađenih 100 hiljada evra (porez na dobit i dividende) mora da plati 47,5 posto poreza. Ostaće mu, otprilike, polovina teško zarađenog novca, od čega će polovinu naplatiti država", navodi se u tekstu.

Možda će vas zanimati

U nastavku, nabrojane su brojne olakšice poslovanja u BiH:

"U BiH preduzetnik se oporezuje isključivo maksimalnim porezom, odnosno 10 posto poreza na zarađenih 100 hiljada evra. BiH ima i opštu poresku olakšicu od 60 hiljada evra. Što znači da za prvih 60 hiljada evra dobiti ne plaćate ni 10 posto poreza. Dakle, ako poslujete preko bosanskohercegovačke firme, uštedićete 50 posto teško zarađenog novca, što u ovom slučaju iznosi 50 hiljada evra...

Treba naglasiti da je u BiH minimalna plata 250 evra (bruto), pa doprinosi za zaposlenog sa minimalnom platom iznose 100 evra. BiH takođe ima 17 posto stopu PDV-a, što je jedina stopa u BiH i ne poznaje nikakvo drugo oporezivanje prilikom kupovine automobila ili broda. Dakle, ako razmišljate o kupovini skupog automobila ili broda, predlažemo da osnujete firmu u BiH, koja će kupiti auto i brod. A, ako imate registrovanu djelatnost iznajmljivanja automobila u bh. firmi, vozilo možete kupiti bez PDV-a."

Portal navodi još neke prednosti, vezane za poslovanje u BiH, a jedna od njih je da ova zemlja nije članica EU.

Možda će vas zanimati

"BiH nije članica Evropske unije, niti potpisnica OECD-ovog sporazuma o razmjeni podataka o bankarski transakcijama i vlasnicima bankarskih računa u BiH.Dakle, BiH ne dostavlja podatke bh. pravnih osoba slovenačkim poreskim tijelima. Takođe, nema zakon o porijeklu imovine. Dakle, ni slovenačka, niti bh. poreska uprava ne mogu da zatraže od firme u BiH i stanovnika BiH objašnjenje o porijeklu imovine, jer nemaju zakonsku osnovu za to..."

U tekstu je naveden kontakt slovenačke firme koja nudi pomoć prilikom otvaranja firmi u BiH:

"Kompanija Snežič poreski inženjering doo, u saradnji sa partnerskom kompanijom Moj Pravnik doo, Banjaluka, čiji je prokurist Rok Snežič, nudi sveobuhvatnu pomoć pri otvaranju firme u BiH. Dogovaramo i radnu dozvolu za vas ako želite da budete radnik bosanskohercegovačke firme, a nudimo vam poresku i pravnu pomoć, kao i savjete u Sloveniji i BiH. Dogovorićemo osnivanje bosanskohercegovačke firme (d.o.o) u roku od 10 dana od potpisivanja Vašeg ovlaštenja".

Inače, osoba koja je navedena u tekstu, Rok Snežič, kontroverzni je slovenački poreski ekspert koji je u martu ove godine osumnjičen da je organizovao grupu državljana BiH koji su u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorili bankovne račune na kojima su dobijali novac kao plaćanje za fiktivne usluge.

Sumnja se da je posredstvom njega, RS postala svojevrsna "ofšor destinacija", te da su u Banjaluci i Prijedoru otvarane brojne "fantomske" firme.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE