• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskoj prijeti nestašica šećera

Republici Srpskoj ove godine prijeti nestašica šećera, a od početka godine ova namirnica poskupjela je za više od 60 feninga.

 Srpskoj prijeti nestašica šećera Izvor: MONDO

Ovo je za "Glas Srpske" izjavio direktor Bijeljinske šećerane Bojan Mrđan, koji je istakao da se do kraja godine očekuje dalji rast cijena ovog proizvoda.

Mrđan kaže da Bijeljinska šećerana prerađuje male količine šećerne repe, te da ne može da podmiri sve potrebe stanovništva Srpske za ovim proizvodom.

"RS je potrebno oko 120 000 tona šećera godišnje, a mi smo lani preradili svega nekoliko tona šećerne repe", rekao je Mrđan i dodao da bi se trebalo više pažnje posvetiti proizvodnji šećerne repe u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, šećerana u Bijeljini je 2010. godine preradila svu šećernu repu iz BiH, ali je uvozila i ogromne količine iz Hrvatske i Srbije.

Šef Zavoda za industrijsko bilje u Poljoprivrednom institutu RS Milan Nožinić rekao je da u RS nema nijednog proizvođača šećerne repe i naglasio da proizvođače treba stimulisati da proizvode ovu biljnu kulturu, kako bi doprinijeli spasavanju tržišta i ograničili dalji rast cijena šećera.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su od ove godine predviđeni i veći podsticaji za proizvodnju šećerne repe, te da će iznos za podsticaje biti određen na osnovu zaprimljenih zahtjeva poljoprivrednika.

Sekretar Unije potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da se cijene šećera u RS kreću od 1,70 do 2,20 KM po kilogramu, te da je cijena šećera u odnosu na početak ove godine viša za 60 feninga.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rekli su da je u januaru ove godine u BiH uvezeno više od sedam tona šećera, čija vrijednost iznosi deset miliona maraka, te da se najviše uvozilo iz Brazila i Argentine. U istom periodu BiH je izvezla pet tona šećera u Hrvatsku, Makedoniju i SAD.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE