• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Mekdonalds” do ljeta u Sarajevu

Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane "Mekdonalds" zvanično ulazi na tržište BiH, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do polovine ljeta.

 “Mekdonalds” do ljeta u Sarajevu Izvor: MONDO

Nakon Sarajeva na redu su Banjaluka, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga "Mekdonalds" će se proširiti na Tuzlu, Mostar i druge gradove u BiH, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak "Mekdonaldsa" na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

"Pozitivno je što ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu", kaže Grabovac, navodeći da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će "Mekdonalds" zaposliti u svojim restoranima.

U sarajevskom lancu brze hrane "Urban gril" kažu da ulazak "Mekdonaldsa" neće toliko poljuljati tržište koliko se u javnosti spekuliše.

"Mekdonalds" je na kraju prošle godine imao više od 31 000 restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6 700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja - u Hrvatskoj ima 18 restorana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE