• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niže marže na osnovne životne namirnice

U Republici Srpskoj sutra stupa na snagu Uredba o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe.

 Niže marže na osnovne životne namirnice Izvor: MONDO

Ovom Uredbom marža na osnovne prehrambene proizvode smanjena je sa 10 na osam odsto u maloprodaji i sa osam na šest odsto u veleprodaji.

Uredba se odnosi na so za ljudsku ishranu od jednog kilograma, životinjsku i biljnu mast, suncokretovo ulje, margarin, pasterizovano mlijeko i jogurt pakovani u plastičnu foliju od jednog litra, pšenično brašno, na proizvodnju hljeba, rafinisani šećer iz trske i repe, šećer kristal pakovanja od jednog do pet kilograma, te hranu za dojenčad i bebe.

Uredbom koju je Vlada RS usvojila na tematskoj sjednici 11. marta predviđeno je da stupi na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku RS, a u ovom glasilu Srni je danas potvrđeno da će Uredba biti objavljena u današnjem izdanju.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS Srni je rečeno da će tržišna inspekcija nakon stupanja na snagu Uredbe o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe i objavljivanjem u Službenom glasniku RS, nastaviti sa redovnim kontrolama marži, a u skladu sa izmjenama koje je usvojila Vlada.

"Tržišni inspektori RS svakodnevno kontrolišu da li cijene koje su istaknute na robi odgovaraju cijenama formiranim i evidentiranim u poslovnim knjigama i da li se po istim vrši prodaja robe. Kod svih subjekata koji se bave prometom robe, čija su cijene definisane Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe, inspektori kontrolišu primjenu. Dosadašnji rezultati kontrola pokazuju da subjekti nisu kršili pomenutu Uredbu, odnosno da su se pri formiranju cijena pridržavali definisanih marži", rekli su u Inspektoratu.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić ranije je rekao da je Uredba kojom se smanjuju marže za osnovne prehrambene proizvode ograničena na dva mjeseca da bi se vidjeli njeni efekti i analiziralo da li će i u kojoj mjeri ona uticati na smanjenje osnovnih prehrambenih proizvoda koje definiše.

Džombić je rekao novinarima, nakon tematske sjednice Vlade RS održane 11. marta o mjerama u vezi sa zahtjevim socijalnih partnera za zaštitu radnih mjesta i standarda radnika u RS, da je Vlada RS za ovu uredbu dobila saglasnost svih učesnika, osim od Privredne komore u dijelu koji se odnosi na ograničavanja marži.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE