• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad životnog standarda

Za najnižu platu u Republici Srpskoj od 370 KM u junu prošle godine moglo se kupiti skoro sto vekni hljeba više nego početkom ove godine.

 Pad životnog standarda Izvor: MONDO

Ovo je pokazala analiza Saveza sindikata RS.

Primjera radi, tada se za najnižu platu u RS moglo kupiti 370 vekni hljeba, a danas 284, tada se moglo kupiti 500 kilograma brašna, a sada 363. U junu prošle godine za najnižu platu moglo se kupiti 230 kilograma šećera, a danas 168.

Analiza je jasno pokazala da je pad životnog standarda građana Srpske posebno primijetan početkom ove godine, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Sindikatu Radmila Jakšić navodi da pad standarda nije izazvala samo ekonomska kriza, već i svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica i usluga koji je posebno evidentan od početka ove godine.

"Poskupljenja ove godine poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Posebno nas zabrinjava rast cijena osnovnih životnih namirnica, kao i poskupljenje vode i grijanja, čime se dovodi u pitanje egzistencija većine porodica", rekla je Jakšićeva.

Ona je istakla da su posebno ugrožene porodice koje žive od plata zarađenih u privrednim djelatnostima koje već odavno ne mogu da podmire ni troškove prehrane.

Direktor Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić ističe da je trenutna situacija takva da prosječan građanin u prodavnicu ode da kupi hljeb, ulje i šećer, dok su mliječni proizvodi ili meso za većinu davno postali luksuz.

"Problem je što oko 80 odsto građana ne spada u prosjek, već imaju mjesečna primanja do 370 maraka. Za njih je problem kako uopšte preživjeti", kaže Marićeva.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da su od novembra prošle godine, kada su cijene počele da "skaču", najviše poskupjeli brašno i proizvodi od tijesta i to za tridesetak odsto.

Ekonomisti pojašnjavaju da se sve zemlje u regionu posljednjih desetak godina suočavaju sa poskupljenjem hrane i niskim primanjima, što se odražava na standard stanovništva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE