• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Porše" i BMW povećavaju prodaju i prihod

"Porše" je objavio je rast prihoda od 59 odsto, dok rivalski BMW očekuje znatno veću godišnju prodaju od 1,5 miliona vozila.

 "Porše" i BMW povećavaju prodaju i prihod Izvor: MONDO

Njemački proizvođač luksuznih sportskih kola "Porše" objavio je rast prihoda od 59 odsto za pet mjeseci od avgusta do decembra na rekordnih 3,87 milijardi evra, dok rivalski BMW očekuje znatno veću godišnju prodaju od 1,5 miliona vozila, prenijele su agencije.

"Porše" je pomjerio fiskalnu godinu na perood od 1. avgusta do 31. jula, kao što je to slučaj i sa "Folksvagenom" (VW), u očekivanju planiranog udruživanja dvije kompanije.

Operativni profit "Poršea" povećan je na 688 miliona evra, sa 227 miliona u istom periodu 2009. Minule sedmice kompanija je objavila neto profit od 1,3 milijarde evra u tom periodu. Prodaja "Poršea" od avgusta do decembra porasla je 57 odsto, na oko 40.000 vozila.

BMW, gigantski proizvođač luksuznih vozila, očekuje prodaju veću od 1,5 miliona evra i porast isporuka sve tri robne marke, izjavio je predsjednik kompanije Norbert Rajthofer.

BMW, koji posjeduje robne marke "Mini" i "Rols-Rojs" objavio je da će ove godine biti isporučeno 1,5 miliona vozila, u odnosu na 1,46 miliona 2010. i da se može očekivati "dalji rast profita."

Neto zarada BMW-a 2010 dostigla je 3,23 milijarde evra, što je 15 puta više nego godinu ranije. Profit prije izmirenja poreskih obaveza premašio je 4,84 milijarde evra, što je rekordni nivo postavljen minule godine.

Najveće tržište BMW-a bila je Evropa, ispred Kine i SAD, a prodaja je u međuvremenu skočila i u Brazilu, Indiji, Rusiji, Južnoj Koreji i Turskoj. Iz BMW-a je saopšteno da je najveći uticaj na snažan rast dobiti imao 36-procentni rast isporuka modela serije-5 u Kinu i SAD.

U međuvremenu, njemački VW je ponovio da ne odustaje od namjere da preuzme kompaniju "Porše", ali da proizvođač skupih kola mora prvo da riješi finansijske probleme.

VW posjeduje 49,9 procenata "Poršea", kompanije koja izrađuje čuvene sportske 911 modele i želi da preuzme ostatak akcija kako bi "Porše" postao deseta robna marka VW-a, pored "Audija", "Lamborginija" i "Bentlija".

Izvršni direktor "Poršea" Matijas Miler izjavio je da je cilj kompanije da obezbijedi globalnu godišnju prodaju više od 200.000 jedinica do 2018, u odnosu na 97.000 u 2010, naglašavajući da će se svake godine do tada kupcima ponuditi najmanje po jedan novi model.

Miler je kazao da će osnovni model "porše 911" imati 22 derivata i da će se koristiti za druge modele.

Porše" takođe planira izradu varijante električnog sedan vozila sa direknom utičnicom "panamera", sa četvoro vrata.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE