• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varali cijeli svijet namještajući Libor

Istraga moguće manipulacije Londonskom međubankarskom referentnom kamatnom stopom, koja određuje cijenu novca, usmjerena na pet banaka.

 Varali cijeli svijet namještajući Libor Izvor: MONDO

Taj izvor je naveo da regulatorni organi u SAD, Britaniji i Japanu istražuju finansijske institucije "Benk of Amerika" (BoA), "Sitigrup", "Barkliz", "Vest LB" i UBS, prenio je Rojters.

Švajcarska banka USB je u utorak, 15. marta, saopštila da je primila sudski poziv od američkih i japanskih regulatornih organa u vezi mogućih "neprikladnih pokušaja" manipulacije stopom Libor, prenio je Rojters.

List "Fajnenšel tajms" (FT) u današnjem broju citira navode ljudi upoznatih sa istragom, prema kojima su sudske pozive od američkih vlasti dobili BoA, "Situgrup" i "Barkliz".

Istražni organi su takođe zatražili informacije od njemačke banke "Vest LB", ali je njeno rukovodstvo navelo da taj poziv nisu primili, piše FT.

Regulatorni organi istražuju određivanje vrijednosti dolarskog Libora tokom 2007. i 2008. godine, uoči i tokom svjetske finansijske krize, kad je ta stopa naglo porasla.

Britansko udruženje banaka svaki dan određuje visinu Libora, koji se zasniva na kamatnim stopama koje banke nude za kreditiranje drugih banaka na londonskom bankarskom tržištu novca.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE