• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradnja HES Srednja Drina za dvije godine

Početak izgradnje hidroenergetskog sistema (HES) Srednja Drina može se očekivati za dvije godine.

 Gradnja HES Srednja Drina za dvije godine Izvor: MONDO

Ovo je rečeno u Elektroprivredi RS (ERS), koja je sa Elektroprivredom Srbije nosilac ovog projekta.

U ERS navode da predloženo tehničko rješenje na srednjem toku Drine podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane u kaskadi - Dubravica, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 321,45 megavata sa prosječnom godišnjom proizvodnjom struje od oko 1.200 gigavat-časova, pišu "Nezavisne novine".

"Ovo rješenje, prema dosadašnjim analizama, tehnički je izvodljivo i ima ekonomske parametre koji su bolji od drugih rješenja koja su analizirana na tom području. Da bi se došlo do konačnog tehničkog rješenja potrebno je izraditi veći nivo dokumentacije, odnosno idejni projekat sa studijom opravdanosti", precizirao je izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a Vladislav Vladičić.

ERS i "Elektroprivreda Srbije" su u septembru prošle godine zaključili sporazum o zajedničkoj izradi studije opravdanosti za HES Srednja Drina sa idejnim projektom, nakon čega su preliminarni sporazum o saradnji na tom projektu sklopili EPS i italijanska kompanija "Seci Energia". Vrijednost investicije procjenjuje se na 830 miliona evra.

Vladičić kaže da u ovoj fazi elektroprivrede RS i Srbije nastavljaju saradnju, dok se uključivanje "Seci Energije" ostavlja za kasnije, kada bude izrađena studija opravdanosti. Izbor Italijana za strateškog partnera ERS-a je u nadležnosti Vlade RS i predstavlja jedan od načina dodjele koncesije.

"Završetak istražnih radova, izrada tehničke dokumentacije, dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti za gradnju objekata planirano je da se realizuje u naredne dvije godine. Nakon tog perioda može se pristupiti izvođenju građevinskih radova, što svakako zavisi od interesa nosioca koncesionog prava, odnosno investitora", istakao je Vladičić.

Komentarišući sudbinu drugog velikog hidroenergetskog projekta - HES Gornja Drina, za koji je prošle godine poništen tender za izbor strateškog partnera nakon prijave samo jednog zainteresovanog investitora, u ERS-u su ocijenili da su razlog tome bili strogi kriterijumi izbora.

"Vlada RS zajedno sa ERS i dalje intenzivno pregovara u vezi s izborom strateškog partnera. Veoma veliki broj kompanija iskazao je interes, ali smo i dalje opredijeljeni da strateški partner za Gornju Drinu može da bude samo neka respektabilna kompanija. Strateški partner za hidroenergetski sistem Gornja Drina biće izabran u ovoj godini, a proces odabira će biti zakonit i transparentan", naglasio je Vladičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE