• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS značajan faktor u realizaciji "Južnog toka"

RS značajan faktor u realizaciji 'Južnog toka', ubijeđen sam da Srpska ulazi u ovaj projekat, izjavio ministar energetike Srbije Milutin Mrkonjić.

 RS značajan faktor u realizaciji "Južnog toka" Izvor: MONDO

Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić rekao je da informacija da se odustaje od projekta "Južni tok" nije tačna i da to ne dolazi u obzir, te izrazio ubjeđenje da će i Republika Srpska (RS) ući u taj projekat.

"'Južni tok' ide sigurno, a mi smo sa predstavnicima Vlade RS razgovarali o interesu RS da se priključi na tok. O tome ćemo obavestiti ruske partnere, a mislim da već sada možemo reći da je RS značajan faktor u realizaciji 'Južnog toka'. Ubeđen sam da će RS ući u ovaj projekat", naglasio je Mrkonjić za "Glas Srpske".

Govoreći o saradnji RS i Srbije kada su u pitanju oblasti energetike i infrastrukture, Mrkonjić je istakao da je generalno saradnja sa resornim ministarstvima u Srpskoj uvijek bila odlična, mada je saradnja u oblasti energetike broj jedan.

Što se tiče saradnje u oblasti saobraćajne infrastrukture, Mrkonjić je naglasio da je u Srbiji kao prioritet uzet pravac Kruševac - Kraljevo - Užice - Kotroman, koji od Kotromana ide kroz RS prema Sarajevu, odnosno to je veza Koridora pet koji prolazi kroz Sarajevo i veza Koridora deset koji prolazi kroz Srbiju.

"Taj pravac je u Srbiji uzet kao prioritetan i ove godine ćemo završiti projektnu dokumentaciju, a iduće godine počinje gradnja. To je veoma važan projekat koji u ovom momentu i Republiku Srpsku i Srbiju najviše interesuje", istakao je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, izgradnja mostova Bratunac - Ljubovija i Bačevci - Fakovići su među prioritetima Vlade Srbije, jer su oba veoma važna i u toku ove godine očekujemo završetak projektne dokumentacije i početak njihove gradnje.

On je dodao da je i projekat "Kargo 10" veoma značajan za željeznički saobraćaj RS, Srbije i zemalja u okruženju.

"'Kargo 10' je već nominovan kao projekat i RS je ušla zajedno sa nama u njegovu realizaciju. Osnovna ideja 'Karga 10' je da se svi slobodni kapaciteti u teretnom saobraćaju svih republika bivše Jugoslavije objedine na pravcu od Ljubljane preko Zagreba, Beograda i drugih gradova, a Srpska da se nadovezuje na to", objasnio je Mrkonjić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE