• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradilištu u Stanarima potrebno 3.000 radnika

Na izgradnji najveće termoelektrane u BiH, u Stanarima kod Doboja, biće angažovano oko 3.000 radnika.

 Gradilištu u Stanarima potrebno 3.000 radnika Izvor: MONDO

Izgradnja termoelektrane, koja će u Stanarima kod Doboja godišnje proizvoditi oko dva miliona megavat-sati električne energije, ulazi u završnu fazu.

Glavni projekat je završen početkom marta pa bi nadležni organi RS uskoro trebalo izdati i dozvolu za početak gradnje.

Planirano je da na izgradnji najveće termoelektrane u BiH bude angažovano oko 3.000 radnika. U preduzeću EFT, koje je vlasnik elektrane i koncesionar rudnika lignita Stanari, navode da je ova investicija vredna oko 500 miliona evra.

"Termoelektrana će imati snagu od 300 megavata, a ugovor za izgradnju po sistemu ključ u ruke je potpisan sa kineskom firmom 'Donfang elektrik korporejšn'", kaže za "Euro Blic" Danilo Milošević, glavni inženjer EFT-a.

Milošević navodi da je ugovor sa Kinezima potpisan u maju prošle godine, dok je dovršetak izgradnje ovog giganta za proizvodnju električne energije predviđen u roku od 45 meseci.

"Prve tri faze koje su istovremeno bile i najteži deo posla su završene. Istovremeno, u okviru ove investicije proširićemo kapacitet rudnika i izgraditi pomoćne objekte", navodi Milošević.

Prema pisanju slovenačkih medija, RS je napravila bolji posao od Slovenije, jer će izgradnja termoelektrane u Stanarima koštati četiri puta manje od gotovo identične koju Slovenci prave u Šoštanju.

I Rudnik Stanari, tvrde u EFT-u, radi bolje nego ikada. Prošlogodišnja proizvodnja je premašila očekivane rezultate za oko 10 procenata pa je iz stanarskih polja izvađeno oko 800 000 tona lignita.

"Primili smo dodatnih dvesta radnika, tako da sada u rudniku imamo 448 zaposlenih. U periodu od 2005. EFT je u budžet RS uplatio preko 20 miliona evra po osnovu poreza, taksi i naknada", kaže Luka Andrić, EFT-ov inženjer u rudniku Stanari.

Vlada RS ugovorila je tridesetgodišnju koncesiju eksploatacije uglja sa EFT-om uz mogućnost produženja na dodatnih 15 godina, dok se prema procenama u stanarskim poljima nalaze rezerve veće od sto miliona tona uglja.

Iz EFT-a poručuju da će termoelektrana u Stanarima biti prvi proizvođač struje u BiH, koji poštuje sve propise o zaštiti životne sredine.

"U projektu su angažovani vodeći svetski i domaći instituti za zaštitu životne sredine. Termoelektrana će primenjivati svetske ekološke standarde i direktive Evropske unije o zaštiti životne sredine", navode u EFT-u.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE