• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavlja se prodaja Merkatora

Postupak prodaje 23,34 odsto dionica Merkatora u vlasništvu prezadužene Pivovarne Laško vjerovatno će biti zaustavljen.

 Obustavlja se prodaja Merkatora  Izvor: MONDO

Slovenačke banke i državni fondovi traže najbolje rješenje kako dalje, pri čemu nije zanemariv ni uticaj politike, pišu slovenački mediji.

Slovenačke banke, kao važni suvlasnici i Merkatora i Pivovarne Laško, razmišljaju kako da odvoje ta dva slučaja, zaštite nacionalni interes države u Merkatoru i spriječe da četvrtina Merkatora koja je u vlasništvu Pivovarne bude prodata jeftino zbog dospjeća kredita sredinom ove godine.

Smatra se da je, pored ekonomske krize, za nestabilnu vlasničku strukturu Merkatora i veliko zaduženje Pivovarne Laško odgovoran bivši premijer Janez Janša, koji je "ispod cijene" i direktnim uplitanjem prije nekoliko godina udio državnih fondova u Merkatoru prepustio tada jakim igračima na domaćem tržištu dionica, a u međuvremeno posrnulim finansijskim holdinzima iz Kopra i Laškog.

Pred današnji sastanak upravnog odbora Pivovarne Laško, koji će raspravljati i o obavezujućim ponudama za 23,34 odsto Merkatora, među kojima je najviša ona iz Agrokora, poslovni list "Fajnens" navodi da će Pivovarnu Laško dokapitalizovati prekumurski agrokombinat Panvita, neki državni fondovi, te preduzeće Orbiko.

List tvrdi da upravu Pivovarne Laško nisu zadovoljila obećanja da bi Agrokor, koji je ponudio najvišu cijenu za dionice Merkatora, osigurao veće prisustvo njihov piva i bezalkoholnih pića na policama Konzuma, te da nije bila dovoljno primamljiva ni sugestija da bi mogao povećati prvobitnu ponudu od 206 evra za dionicu.

Slovenački mediji navode da se razmišlja i o tome da bi u budućim konkursima za prodaju Merkatorovih dionica trebalo isključiti Merkatorove regionalne konkurente, jer Merkator treba da nastavi poslovanje kao samostalna kompanija važna za domaću agroindustriju i plasman njenih proizvoda u jugoistočnoj Europi, prenosi portal Limun.hr.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE