• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred bankrotom oko 10 hiljada stanovnika RS

Lični bankrot bi u RS moglo da proglasi oko 10.000 stanovnika, koji od mjesečnih prihoda ne mogu da plate komunalne račune i izmire obaveze prema bankama.

 Pred bankrotom oko 10 hiljada stanovnika RS Izvor: MONDO

U Udruženju ekonomista SWOT kaže da bi mogućnost ličnog bankrota u nekim situacijama mogla da bude spas za prezadužene stanovnike, piše "Glas Srpske".

"Prije svega, to bi uticalo na nemogućnost daljeg zaduživanja, odnosno znatno povećanu finansijsku disciplinu dužnika. U nekim slučajevima to bi zaista bio novi početak za ljude", objasnio je član ovog udruženja Miloš Todorović.

On je dodao da nije realno da se uskoro donese zakon o ličnom bankrotu, jer je neophodno prvo riješiti određene tehničke probleme, kao što je, na primjer, pitanje plaćanja upravnika nad ličnom imovinom.

Todorović je rekao da bi prije usvajanja ovog zakona bilo potrebno stvoriti baze podataka, da bi se utvrdila imovina dužnika i spriječila mogućnost zloupotreba.

Prema podacima Udruženja banaka BiH, samo na osnovu broja kreditnih partija koje vraćaju žiranti, oko 9.700 stanovnika u BiH bi moglo da se nađe u situaciji da nisu u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze.

"Dakle, nepunih 10.000 stanovnika veoma lako mogu da dođu u situaciju da ne mogu da servisiraju svoje obaveze, jer vraćaju dug glavnog dužnika, te bi na taj način mogli da proglase lični bankrot. Treba imati u vidu da lični bankrot mogu da proglase i ona lica koja ne mogu da izmiruju i druge finansijske obaveze, kao što su porezi, komunalije i slično", rekao je rukovodilac za bankarske poslove u Udruženju banaka BiH Samir Lačević.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić je istakla da je broj lica koja bi mogla da proglase lični bankrot u RS daleko veći od 10.000, jer su u toj poziciji svi radnici koji primaju najnižu platu od 370 KM.

"Savez sindikata je prije nekoliko mjeseci govorio o mehanizmu ličnog bankrota koji primjenjuju razvijene zemlje, a koji bi u ovoj kriznoj situaciji mogla da proglase lica koja nisu u mogućnosti da finansiraju svoje obaveze, a za to nisu kriva", rekla je Mišićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE