• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljoradnicima u RS gorivo bez kamata

Poljoprivredni proizvođači u RS imaće mogućnost kupovine dizel goriva sa odgođenim plaćanjem i bez kamata, koje će im biti isporučeno u dva dijela

 Zemljoradnicima u RS gorivo bez kamata Izvor: MONDO

"Sa poljoprivrednim proizvođačima dogovorili smo da im obezbijedimo dizel gorivo sa odgođenim plaćanjem, što im je u ovom trenutku vrlo važno. Naravno, prvo smo morali da nađemo dobavljača koji je spreman da obezbijedi beskamatno finasiranje nabavke goriva i to smo dogovorili sa `Optima grupom`", rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija

Tegeltija je rekao da je, prema podacima dobijenim na osnovu raspodjele đubriva za proljećnu sjetvu, potrebno oko 9,5 miliona litara dizel goriva.

"Dogovorili smo sa poljoprivrednim proizvođačima da im se obezbijedi isporuka goriva u dva dijela. Prva, koja mora biti završena do 30. aprila, počeće iduće sedmice, a poljoprivredni proizvođači imaju rok plaćanja do 1. septembra 2011. godine. Druga količina biće isporučena od 1. do 15. septembra, a mora biti plaćen do 1. novembra", naveo je Tegeltija.

Tegeltija je pojasnio da će isporuka ići u dva dijela zbog toga što poljoprivrednim proizvođačima cijela količina nije potrebna, te da se "Optima grupi" olakša situacija sa stanovišta likvidnosti.

On je podsjetio da je Vlada RS uložila velike napore pokušavajući da animira BiH da se donese zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, da bi se obezbijedilo povoljnije dizel gorivo za poljoprivredne proizvođače.

"Išli smo toliko daleko da smo sami pisali zakon, iako to niti možemo, niti smo ovlašćeni predlagač, i dostavili smo ga na sjednicu Upravnog odbora UIO. Nažalost, ti poslovi sa institucijama BiH idu veoma teško, njima se nikud ne žuri, iako nemaju nekih posebnih obaveza, osim što troše za plate", rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da institucije BiH ne osjećaju potrebe privrede, socijalnog sektora, ni poljoprivrednih proizvođača.

"Zbog ove inertnosti očigledno je da se taj zakon neće donijeti zbog nekakvih političkih odnosa, a sjetva mora da počne", rekao je Tegeltija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE