• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teslićka „Destilacija“ demantovala „Šume RS“: Ne ugrožavamo druge, cijenu drveta je utvrdila Vlada RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U kompaniji „Destilacija“ tvrde da su postrojenja već zaustavili i to isključivo zbog nedostatka sirovine koju im je dužno isporučiti javno preduzeće „Šume Republike Srpske“.

 Destilacija Teslić reakcija na saopštenje Šuma RS Izvor: Shutterstock

Iz teslićkog preduzeća demantovali su pojedine informacije koje su „Šume Republike Srpske“, između ostalih, dostavile i Mondu, o čemu više možete pročitati u našem tekstu "Godina u kojoj se motorke ne gase: Jagma za jeftinim drvetom iz šuma u RS napravila haos na tržištu".

"Nekorektno tvrditi, kao što tvrde u „Šumama“, da mi svojim aktivnostima, među kojima je i zaustavljanje proizvodnje, ugrožavamo druga strateška preduzeća Srpske. Ističemo da, bez obzira na navode „Šuma“, mi ne tražimo prioritet u snabdijevanju u odnosu na bilo koje drugo strateško preduzeće", saopštili su iz „Destilacije“.

Naglašavaju da oni ne prijete zaustavljanjem postrojenja jer su postrojenja već zaustavili i to isključivo zbog nedostatka sirovine. Pozvali su Upravu JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da posjeti HI „Destilaciju“ a.d. Teslić i uvijeri se u stvarne probleme, o kojima su ih, kako kažu, redovno obavještavali.

"S obzirom na navode „Šuma Republike Srpske“ da se „jedino Destilaciji šumski drvni sortimenti isporučuju po najnižoj cijeni, odnosno po onoj cijeni po kojoj se isporučuju ugroženim kategorijama stanovništva“, podsjećamo da je cijena definisana u Ugovoru između HI Destilacija a.d. Teslić i JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac za nabavku ogrevnog drveta. Cijena u Ugovoru je iz cjenovnika JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske, a objavljen je na sajtu ovog javnog preduzeća i predstavlja zvanični dokumenta, dostupan svima. Bez obzira na to, sremni smo dati na uvid javnosti i naš ugovor sa JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, kako bi se otklonile sve sumnje, ako ih uopšte i ima", napisali su u saopštenju.

Po njima, nisu tačne ni tvrdnje „Šuma Republike Srpske“ da su isporučene količine ogrevnog drveta na nivou prethodnih godina.

"Ovo pokazuju i podaci da je HI „Destilacija“ 2020. godine, zaključno sa 31.10.2020. godine, zaprimila od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac 67.390,34 m3 ogrevnog drveta, što je 10 odsto ili 5.700 m3 više nego 2022. godine. Ukupno 2020. godine od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac zaprimili smo 80.525 m3 ogrevnog drveta, što je 84% ugovorenih količina za 2020. godinu. Tokom 2021. godine od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac zaprimili smo 72.005 m3 ogrevnog drveta što je 75 odsto od ugovorene količine za tu godinu. Sve ove podatke možemo potkrijepiti i zvaničnom dokumentacijom".

HI „Destilacija“ a.d. Teslić je predstavila podatke o realizaciji ugovora sa pojedinim šumskim gazdinstvima: ŠG Vrbanja 35,05%, ŠG Banja Luka 24,92%, ŠG Birač 37,22%, ŠG Jahorina 34,47%, ŠG Ribnik 37,00%.

"Da su ova šumska gazdinstva, u skladu sa realizacijom plana, koji je kako u JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac tvrde 60%, mi bismo sada na zalihi imali dodatnih 7.000 m3, i ne bismo bili primorani na zaustavljanje rada jedne trećine kapaciteta. Pozivamo JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da objavi podatak kolika je bila realizacija proizvodno-finansijskog plana ogrevnog drveta za ove dvije godine, ali i to kolika je ralizacija plana ogrevnog drveta za tekuću godinu!?"

Ističu da je HI „Destilacija“ a.d. Teslić u potpunosti saglasna da isporuka drvnih sortimenata bude u skladu sa realizacijom proizvodno-finansijskog plana.

Podsjećamo, HI „Destilacija“ a.d. Teslić 7. juna 2022. godine poslala je Inicijativu za analizu izvršenja proizvodno-finansijskog plana i realizacije ugovora između šumskih gazdinstava i kompanije, sa ciljem usaglašavanja isporuka sa izvršenjem proizvodno-finansijskog plana.

"Nikada nismo dobili odgovor na ovu inicijativu, niti smo obavješteni od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da postoje problemi u vezi sa ugovorom sa našim privrednim društvom. Sve podatke koje smo iznijeli, lako je provjeriti, a mi stojimo na raspolaganju svima koji još jednom žele da se uvjere u njihovu tačnost. Iako smo očekivali da ćemo zajedno sa JPŠ „Šume Republike Srpske“ tražiti zajedničko rješenje koje će obezbijediti nastavak nesmetanog poslovanja naše kompanije, na ovaj način Uprava ovog javnog preduzeća dodatno komplikuje ionako izuzetno složenu situaciju i ubrzava proces potpunog gašenja svih naših postrojenja. To znači zatvaranje kompanije, koja uspješno posluju duže od 125 godina i zapošljava 330 radnika, a koji će, zbog toga, ostati bez posla", zaključeno je u saopštenju.đ

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE