• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prnjavorski "Komgrad" pravi halu koju će iznajmiti velikoj njemačkoj kompaniji, Vlada će garantovati zaduženje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada RS prihvatila je Informaciju o inicijativi za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje Javnog komunalnog preduzeća "Komgrad" za 33,5 miliona KM, a sredstvima će biti izgrađena poslovna hala koja ću iznajmiti investitor iz Njemačke.

 Komgrap gradi halu za Mubea kompaniju Izvor: Youtube.com/Lukas Topol

Ministarstvo privrede i preduzetništva smatra da bi realizacijom pomenute investicije bio izvršen transfer novih tehnologija i osiguran značajan broj radnih mjesta sa platama koje su veće od prosječne plate Republike Srpske, što bi značajno uticalo na privredni razvoj ove jedinice lokalne samouprave, pa i šire.

"Javno komunalno preduzeće „Komgrad“ d.o.o. Prnjavor, čiji je osnivač Skupština Grada Prnjavora, ima namjeru da se kreditno zaduži, radi izgradnje multifunkcionalnog objekta u Poslovnoj zoni „Vijaka“ Prnjavor, a koji bi se nakon izgradnje izdao u zakup investitoru „Mubea Carbo Tech Bh“, na vremenski period ne kraći od deset godina, a sredstva za otplatu ovog kredita namjerava obezbijediti po osnovu zaključenog Ugovora o zakupu multifunkcionalnog objekta Javno komunalnog preduzeća „Komgrad“ d.o.o. Prnjavor i privrednog društva „Mubea Carbo Tech Bh" (registrovanog u Republici Srpskoj), kao i prihoda koje će preduzeće ostvarivati obavljanjem komunalne djelatnosti", saopšteno je iz Vlade RS.

Pojašnjeno je da se u pismu namjere kompanije "Mubea Carbo Tech Gmbh", koja predstavlja proizvođača auto-dijelova koji zapošljava preko 14.000 radnika na 48 lokacija širom svijeta, navodi da u poslovnoj zoni "Vijaka" namjeravaju otvoriti 800 novih radnih mjesta od čega 700 u proizvodnji i 100 administrativnih radnika, čija prosječna plata na nivou privrednog subjekta bi iznosila najmanje za 15% veći iznos od prosječne plate Republike Srpske. Planirani iznos investicije u Prnjavoru iznosi 40 miliona evra u narednih deset godina.

"Radi donošenja konačne odluke o davanju saglasnosti za izdavanju garancije Vlade Republike Srpske neophodno je da podnosilac zahtjeva, Javno komunalno preduzeće „Komgrad“ d.o.o. Prnjavor, dostavi odluku upravljačkog organa o kreditnom zaduženju i o konačnom izboru najpovoljnijeg ponuđača, naziv kreditora, garanciju za dobro izvršenje posla od strane investitora kompanije “Mubea Carbo Tech”, te detaljan biznis plan sa projekcijama finansijskih izvještaja, bilansa stanja, bilansa uspjeha i bilansa novčanih tokova za period za koji se izdaje garancija u skladu sa Uredbom o postupku izdavanja garancija Republike Srpske", zaključuje se u odluci.

(MONDO)

Povezan

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE