• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta premašila 146 dolara za barel

Pad američkih zaliha nafte i strah od sukoba sa Iranom pogurale na gore cenu nafte na svetskim berzama.

 Nafta premašila 146 dolara za barel Izvor: MONDO

Sirova nafta se u četvrtak po prvi put u istoriji na svetskim berzama prodaje po ceni od preko 146 dolara za barel, što je rezultat pada zaliha tog energenta u SAD protekle sedmice i opasnosti od konflikta sa Iranom.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 2,28 dolara na 145,85 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu prvo poskupela na rekordnih 146,69 dolara za barel, da bi zatim pala na 146,07 dolara, prenele su agencije.

Statistička služba Američkog ministarstva energetike je u sredu uveče objavila nedeljni izveštaj o zalihama u SAD, koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u sedmici zaključno sa 27. junom smanjene za dva miliona barela, 800.000 barela više nego što su očekivali analitičari.

Sa druge strane, zalihe benzina u tom najvećem svetskom potrošaču energenata su neočekivano porasle, dok je tražnja nastavila da pada, što upućuje na to da rekordne cene "tečnog zlata" uzrokuju promene u navikama Amerikanaca kad je reč o vožnji.

Na poskupljenje nafte je, takođe, uticala aktuelna opasnost od napada na Iran, četvrtog po veličini proizvođača nafte u svetu i drugog najvećeg izvoznika među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Trgovci tim energentom su zabrinuti da bi zvanični Teheran mogao da obustavi isporuku i preuzme kontrolu nad strateški važnim Ormuškim moreuzom ukoliko bude napadnut od strane Izraela ili SAD. Kroz pomenuti moreuz prolazi oko 40 odsto svetskog saobraćaja tankera.

Rastu cene nafte je potpomogla i izjava ministra za naftu Saudijske Arabije, Alija Naimija, na 19. svetskom samitu o nafti u Madridu u četvrtak da postoje mogućnosti za povećanje proizvodnje nafte, ali da su kupci saudijske nafte zadovoljni količinama tako da za sada u toj zemlji ne planiraju povećanje proizvodnje.

Analitičari upozoravaju da će povećanje bazne kamatne stope Evropske centralne banke za četvrt procenta na 4,25 odsto, dodatno oslabiti američku valutu i prouzrokovati dalje poskupljenje nafte, pošto se investitori odlučuju za kupovinu sirovina kao zaštitu od pada vrednosti dolara.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE