• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za banke u Srbiji "nema zime"

Bankarski sektor u Srbiji i dalje pokazuje visoku profitabilnost, uprkos velikoj krizi finansijskih institucija širom sveta

 Za banke u Srbiji "nema zime" Izvor: MONDO

Bankarski sektor u Srbiji i dalje pokazuje visoku profitabilnost, uprkos velikoj krizi finansijskih institucija širom sveta, navedeno je u analizi koju je objavio internet portal www.inevsticionifondovi.com.

U poređenju sa bankama u regionu, srpske banke su manje razvijene u smislu veličine aktive i plasmana, ali ipak posluju sa većim kamatnim maržama od banaka u regionu, što će u budućnosti obezbediti dostizanje nivoa najvećih regionalnih banaka.

Stručnjaci su ocenili da srpske banke iz perioda u period iskazuju sve bolje rezultate.

Povoljne makroekonomske prilike i kontinuirani rast poslovanja će omogućiti nastavak dobrih rezultata u pogledu profitabilnosti u zemljama naše regije i u budućnosti, gde na primer stručnjaci Unikredit Grupe prognoziraju rast dobiti banaka od preko 15 odsto u 2008. i 2009. godini.

Očekuje se da prilagođavanje i približavanje EU i porast životnog standarda stanovništva još više podupru rast udela bankarskog sektora u bruto-domaćem proizvodu (BDP), koji je još daleko od iznosa od preko 300 odsto u razvijenim zemljama EU. U 2006. taj udeo je u našem regionu iznosio oko 70 odsto.

Poslovanje sa stanovništvom u Srbiji je još najrazvijeniji segment. I pored visokih kamata, stanovništvo željno potrošnje i dalje nastavlja da se zadužuje, dok najjače regionalne banke nastavljaju sa proširivanjem ponude i jačanjem svojih pozicija na Balkanu.

Još jedan proizvod koji bi mogao da doprinese daljem jačanju bankarskog sektora jesu stambeni krediti, čije je učešće u BDP Srbije još uvek pet puta manje nego u Evropi, gde iznosi oko 40 odsto BDP (naspram sedam do osam odsto u zemljama srednje i istočne Evrope).

U 2007. godini celokupni bankarski sektor zabeležio skoro 294 miliona evra profita, kada se uzmu u obzir i gubici devet banaka, što je skoro 100 miliona evra više nego u 2006.

Najprofitabilnija banka u 2007. bila je Aik banka, sa preko 57 miliona evra neto dobiti, a slede je Rajafjzen banka, Banka Inteza, Komercijalna, Vojvođanska, Unikredit, Sosijete Ženeral, Hipo-Alpe-Adrija banka, EFG Eurobanka i OTP banka.

Prvi put, u vrhu liste najprofitabilnijih banaka u Srbiji našla se Komercijalna banka sa 36,86 miliona evra profita. Uz izuzetno visok prinos na prosečan kapital, veliku mrežu filijala i ekspozitura i uz odličnu pokrivenost tržišta, Komercijalna banka bi u narednom periodu mogla biti interesantna kako institucionalnim investitorima, tako i velikim svetskim bankarskim sistemima koji će na ovu banku sigurno gledati kao na kandidata za preuzimanje.

Najveći deo rasta u 2007. banke duguju poslovima sa stanovništvom, ostvarenim pre nego što je NBS uvela razna ograničenja. Većina stručnjaka ne očekuje da takav trend rasta kreditiranja stanovništva može da se nastavi u budućnosti.

Naprotiv, većina očekuje rast u segmentu stambenih kredita i inovativnih bankarskih poslova.

Očekivanja stručnjaka u pogledu rasta kamatnih stopa usled restriktivnih mera NBS govore u prilog stvaranja barijere daljem rastu kamata, usled zaoštravanja konkurencije na bankarskom tržištu.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE