• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat Jata: Prvo kolektivni ugovor, pa tender

Iz sindikalne organizacije "Jat ervejza" kažu da žele da se izradi kolektivni ugovor jer je to preduslov za raspisivanje tendera.

 Sindikat Jata: Prvo kolektivni ugovor, pa tender Izvor: MONDO

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije "Jat ervejza" Nenad Kukoljac izjavio je u utorak Tanjugu da sindikat sa nadležnim organima radi na izradi kolektivnog ugovora i da je završetak ugovora preduslov za raspisivanje tendera za prodaju nacionalne avio-kompanije.

"Za izradu kolektivnog ugovora smo imali 45 dana ali su nam juče taj rok produžili", rekao je Kukoljac i dodao da bi, ako sve bude išlo po planu, tender trebalo da se raspiše do kraja jula.

On je objasnio da kolektivnim ugovorom na detaljniji način treba da se obezbedi normativni okvir za ostvarivanje prava zaposlenih ali i utvrdi tačna masa zarada za zaposlene.

Prema rečima Kukuoljca, ukupna suma koja se do sada isplaćivala za palte kretala se negde oko 40 miliona dinara i obezbeđivala se iz budžeta Srbije.

Povodom predstojeće privatizacije, Kukoljac je naglasio da očekuje da prodajna cena bude bar za jednu trećinu veća od početne, i da se nadmeće više učesnika.

Predsednik jedinstvene sindikalne organizacije "Jat ervejza" nije želeo da komentariše novi predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se umesto besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima podeli novac, istakavši da je cela ta priča o besplatnim akcijama "površna" i da nije isključeno da se i u budućnosti opet nešto promeni.

Ova sindikalna organizacija je ranije u više navrata ukazivala da privatizacija "Jata" može imati smisla i uspeha samo ako su usklađeni interesi države, preduzeća, strateškog kupca i zaposlenih.

Traženo je i da predstavnici zaposlenih učestvuju u pregovorima o privatizaciji i da se pre privatizacije urade kolektivni ugovor i kvalitetan socijalni program koji će biti sastavni deo kupoprodajnog ugovora i tenderske dokumentacije što bi trebalo usaglasiti sa budućim strateškim partnerom, jer je to jedina garancija da će novi vlasnik poštovati prava zaposlenih.

Vlada Srbije dala je juče saglasnost za privatizaciju javnog preduzeća "Jat ervejz" i prihvatila više odluka koje omogućavaju početak procesa privatizacije.

Ministar Dinkić je najavio da će tender za privatizaciju "Jat ervejza" biti raspisan do kraja jula i nagovestio da će početna cena biti niža od prvobitno predviđenih 150 miliona evra, zbog loše situacije avio-prevoznika u svetu, prvenstveno zbog poskupljenja goriva.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE