• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH sve više kreditnih savjetnika

Autori mondo.ba Autori Agencije

U 20 opština u Bosni i Hercegovini već rade kancelarije za besplatno savjetovanje građana o lakšem vraćanju kredita bankama, a njihov broj uskoro treba da se poveća za još devet, s obzirom na to da problem prezaduženosti raste.

Prema posljednjim upozorenjima domaćih i stranih organizacija, građani BiH su bankama dužni oko sedam milijardi konvertibilnih maraka (KM) ili oko 3,57 milijardi evra, a iznos duga i dalje raste, preneo je sajt indikator.ba.

Stručnjaci ocjenjuju da je poražavajuća činjenica da tek pet odsto građana BiH kredite diže da bi pokrenuli neki biznis. Mali je broj građana koji se kreditno zadužuju i zbog kupovine stana, takvih je tek nešto više od 20 odsto.

Građani u BiH uglavnom se zadužuju zbog preživljavanja i zbog vraćanja starih dugova.
U probleme sve češće zapadaju i banke koje posluju u BiH, zbog teške naplate kredita. Broj nenaplativih zajmova koji je prije pet godina iznosio oko pet odsto, sada je porastao na više od 16 odsto.

Kako bi prezaduženim građanima ali i bankama olakšali barem donekle, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, još 2013. je pokrenula Program besplatnog kreditnog savjetovanja za prezadužene građane BiH.

Savjetnici, opštinski službenici koji su prošli specijalne obuke, svakodnevno razgovaraju sa građanima i zajedno sa njima pokušavaju da pronađu najbezbolnije rješenje otplate dugovanja. Najčešće se radi o reprogramima starih kredita, koji podrazumijevaju manje mjesečne rate i duži rok otplate.

IFC ovaj projekt realizuje u saradnji sa Vladom Švajcarske, Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Udruženjem za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U Plusu". Usluge je do sada koristilo oko 2.000 građana Bosne i Hercegovine.

Iz IFC-a navode kako je stopa rješavanja problema prezaduženih građana u opštinama gdje se primenjuje Program, u posljednjem šestomjesečnom periodu, prešla 65 odsto.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE