• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulja iz Modriče željeznicom za EU

Prva željeznička kompozicija sa baznim uljima proizvedenim u Rafineriji ulja Modriča krenula je iz Modriče, poslije 20 godina, za zemlje EU.

 Ulja iz Modriče željeznicom za EU Izvor: MONDO

Načelnik za realizaciju ulja i maziva u "Optima grupi" Milorad Đukić rekao je da su ulja iz Rafinerije željezničkim transportom u utorak krenula prvo na tržište Holandije i podsjetio da je u 2009. godini, od oko 17.000 tona proizvedenih baznih ulja, u zemlje EU i regiona izvezeno 12.000 tona.

"Rafinerija je već sklopila ugovore sa proizvođačima maziva iz Evrope za 2010. godinu, tako da imamo obezbijeđeno tržište za naše proizvode", rekao je Đukić, prenosi "Glas Srpske".

On je dodao da Rafinerija već godinama gradi svoju poslovnu politiku na korišćenju novih tehnoloških dostignuća i kvalitetu proizvoda.

Prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je da je jedan od bitnih elemenata poslovne strategije ove grupe obezbjeđenje kvaliteta proizvoda i poštovanje ekoloških standarda EU.

Šćepanović je naglasio da je od pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu važan segment rekonstrukcije bilo puštanje u pogon postrojenja za pranje suvih gasova aminima, za rekuperaciju ili dobijanje elementarnog sumpora u tečnom i čvrstom stanju, te postrojenja za doradu otpadnih gasova.

"Stavljanjem u pogon ovih postrojenja iz svake prerađene tone sirove nafte izdvoji se 2,3 kilograma sumpora, koji je ranije ostajao u proizvedenom gorivu ili je poslije sagorijevanja završavao u atmosferi. Time je značajno smanjena emisija štetnih gasova", naglasio je Šćepanović.

On je rekao da je prva pošiljka od 75 tona prerađenog sumpora iz Rafinerije nafte u Brodu isporučena u Sloveniju, a prerađene godišnje količine biće plasirane na tržišta Slovenije i Hrvatske.

Šćepanović je naglasio da, iako su planovi "Optima grupe" usmjereni na izvoz u zemlje regiona i EU, prioritet je i dalje zadovoljenje potreba domaćeg tržišta.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da je pokretanjem proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu za RS i BiH obezbijeđeno sigurno i stabilno snabdijevanje tržišta naftom provjerenog kvaliteta.

"Najavljena investiciona ulaganja u 2010. godini još jednom potvrđuju da je odluka Vlade RS o privatizaciji preduzeća naftne industrije RS donesena u pravo vrijeme, kao i da je kompanija "Zarubežnjeft" dobar izbor", istakli su u Ministarstvu.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE