• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za modernizaciju RiTE Ugljevik 50 miliona KM

Termoelektrana Ugljevik uložiće ove godine 50 miliona KM u modernizaciju sistema kako bi se obezbijedio siguran rad u naredne tri decenije.

 Za modernizaciju RiTE Ugljevik 50 miliona KM Izvor: MONDO

Ovo je Srni rekao direktor RiTE Ugljevik Anto Gajić.

On je istakao da će polovina novca za ove poslove biti obezbijeđena iz sopstvenih sredstava, a drugi dio povoljnim kreditima Svjetske banke.

"Pored remonta i rekonstrukcije kotla, koji je ugovoren i za šta dijelovi pristižu iz Rusije, u ovoj godini planiramo rekonstrukciju rashladnog tornja, linije otpadnih voda i šest-kilovoltnog postrojenja. Istovremeno, planiramo da uvedemo automatiku bloka, te uradimo kapitalni remont generatora i turbine", rekao je Gajić.

Prema njegovim riječima, da bi proizvodnja struje bila sigurna u naredne tri decenije, pored ulaganja u modernizaciju bloka elektrane potrebno je osigurati i nesmetanu i kvalitetnu proizvodnju uglja.

"Nastavljamo sa zanavljanjem rudarske opreme, pa smo za ovu godinu planirali i nabavku po još dva bagera i buldožera, četiri rudarska kamiona `damper` i još neke sitne mehanizacije. Mehanizacija će biti komtinuirano nabavljana, jer nema bolje investicije nego ulagati u nabavku vlastite mehanizacije", rekao je direktor elektro-giganta koji proizvodi četvrtinu električne energije u Srpskoj.

On je istakao da je Termoelektrana Ugljevik zahvaljujući vlastitoj opremi u prethodnom periodu uspjela da , bez ičije pomoći, ostvari i prebaci sve projektovane planove u pogledu iskopa uglja i otkrivke.

Kako bi osigurali proizvodnju uglja, RiTE planira da otvori i novi površinski kop "Ugljevik-istok" za šta je već potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije kako bi se mogao utvrditi opšti društveni interes radi eksproprijacije domaćinstava na tom području.

"Prema detaljnim istraživanjima, područje `Ugljevik-istok` ima dokazane rezerve od 53 miliona tona uglja što bi sa ovakvom potrošnjom Termoelektrane, bilo dovoljno za proizvodnju struje u narednih 30 i više godina", tvrdi Gajić.

U RiTE Ugljevik je za 2010. godinu planirana proizvodnja 1.262 gigavat sati električne energije, što je za 300 gigavata manje u odnosu na ostvarenu prošlogodišnju proizvodnju a glavni razlog je planirani remont i rekonstrukcija kotla koji će trajati 90 dana.

Manju proizvodnju struje pratiće i smanjena proizvodnja uglja pa bi u ovoj godini na površinskom kopu "Bogutovo selo" trebalo biti proizvedeno 1 479 223 tone uglja ili skoro pola miliona manje u odnosu na prošlu godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE