• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niki Lauda ostaje većinski vlasnik "FlajNiki"

Niki Lauda saopštio je da je za 21 milion evra prodao "Er Berlinu" dodatnih 25,9 odsto dionica svoje aviokompanije "FlajNiki".

 Niki Lauda ostaje većinski vlasnik "FlajNiki" Izvor: MONDO

On će ostati većinski vlasnik, ali će se udio njemačkog partnera povećati na 49,5 odsto od sredine aprila, kada će biti izvršena ova poslovna transakcija.

Lauda je naglasio da će i dalje ostati "šef sopstvene aviokompanije".

Prema sopstvenim riječima, nekadašnji as Formule 1 želi da na čelu kompanije "FlajNiki" ostane duže od dogovorene tri godine.

Fondacija Laude će ovom transakcijom smanjiti svoj udio u „FlajNikiju" sa 76, na 50,1 odsto, a od Nijemaca će, kako je dogovoreno, dobiti i kredit u visini od 40,5 miliona evra.

U naredne tri godine Lauda može da vrati kredit ili da proda preostali paket dionica "Er Berlinu", koji bi na taj način mogao da postane jedini vlasnik "FlajNikija".

Lauda je u četvrtak rekao da namjerava da za tri godine vrati kredit, ako posao nastavi da se odvija kao što je sada slučaj.

On je podvukao da "FlajNiki", iako "Er Berlin" sada posjeduje njegovih 49,9 odsto deonica, "ostaje austrijska kompanija".

Lauda je odlučno demantovao medijske izvještaje da udio u kompaniji prodaje, jer ima finansijske probleme.

"Imamo trenutno 50 miliona na žiro računu. Prije godinu dana imali smo 15,5 miliona", rekao je on.

"Niki" od početka ovog mjeseca leti i za Beograd.

Ta kompanija nudi uglavnom vikend letove ka evropskim i sjevernoafričkim destinacijama, dok "Er Berlin" - drugi po veličini njemački avioprevoznik, poslije "Lufthanze" - ima i letove ka daljim odredištima. Dve kompanije zajednički posluju od 2004. godine.

"Er Berlin" se naglo širi u posljednje vrijeme preuzimanjem ili kupovinom akcija drugih avioprevoznika i sada je druga po veličini aviokompanija u Njemačkoj.

Povećao je udio u "Nikiju" nakon što je ta kompanija najavila plan širenja u Evropi i povećanja kapaciteta u 2010. godini za više od 30 procenata.

Njemačka komapnija, koja ima 129 aviona i leti ka 154 destinacije, u 2004. godni je kupila 24 odsto akcija "Nikija", koji zapošljava 450 radnika.

Lane je "Niki" prevezao oko 2,1 miliona putnika i poručio ukupno 20 uskotrupnih aviona "erbas A320", od kojih je devet već isporučeno.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE