• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkaz za štrajkače "Finvesta"

Zbog dvodnevnog štrajka koji su organizovali u decembru prošle godine radi zaštite svojih prava otpušteno 30 radnika drvarskog "Finvesta".

 Otkaz za štrajkače "Finvesta" Izvor: MONDO

Predsjednik Štrajkačkog odbora i član Sindikata "Finvesta" Mićo Rakić naveo je da nezadovoljni radnici, uglavnom povratnici srpske nacionalnosti, stupili su u štrajk, tražeći da Uprava preduzeća poštuje Zakon o radu Federacije BiH i isplatu naknada za rad nedjeljom, u dane praznika i noćni rad, da se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, te da se ne zapošljavaju penzioneri, što poslodavac nije poštovao.

Govoreći o sudbini 30 radnika koji su ostali bez posla, a njihove porodice bez sredstava za egzistenciju, Rakić je lokalnim medijima u Livnu rekao da su nakon dvodnevnog štrajka i formiranja sindikalne organizacije uslijedili otkazi.

"Razočarani smo u opštinske vlasti koje nisu ništa preduzele da zaštite svoje građane, a ja sam kao građanin srpske nacionalnosti tražio u ime svih otpuštenih radnika da nam pomognu", rekao je Rakić.

Među tridesetoricom radnika koji su ostali bez posla je i član Štrajkačkog odbora i član Saveza nezavisnih sindikata BiH Srđan Knežević, koji je rekao kako je grupa radnika štrajkom izrazila nezadovoljstvo zbog nepoštivanja Zakona o radu i osnovnih ljudskih prava u preduzeću "Finvest", a onda su svi dobili otkaz, a na njihova mjesta primljeno je 30 penzionera.

Knežević je potvrdio da su nezadovoljni radnici bili u dvodnevnom štrajku, a kada su se pokušali vratiti na radna mjesta to im nije bilo dozvoljeno, jer je kapija preduzeća za njih bila zatvorena.

On je rekao da se radnici koji su dobili otkaz i ostali na ulici sada bore sa surovom zimom, jer je ugrožena egzistencija njihovih porodica, a uprava preduzeća na njihova radna mjesta primila je penzionere po ugovoru o djelu koje nije dužna prijaviti i za koje nije obavezna da plaća zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Knežević je potvrdio da se radnici koji su dobili otkaz nisu obraćali za pomoć instituciji federalnih Ombudsmana niti drugim institucijama, jer su se nakon otkaza "rasuli", a neki su, kako bi preživjeli zimu, napustili matičnu opštinu i otišli u Banjaluku kod rodbine ili u Srbiju, dok on kao povratnik, kako reče, u svom gradu živi kao podstanar i plaća kiriju za korištenje tuđeg stambenog prostora.

On je potvrdio da Sindikat radnika "Finvesta", koji su otpušteni radnici osnovali krajem prošle godine, sada niko od radnika unutar preduzeća ne smije preuzeti i biti predsjednik, jer svi strahuju od otkaza koji je dobilo njih 30 samo zbog toga što su radi zaštite svojih prava digli glas protiv poslodavca.

Načelnik opštine Drvar Anka Papak-Dodig odbacila je tvrdnje Rakića i Kneževića da opštinske vlasti nisu preduzele ništa kako bi pomogle otpuštenim radnicima "Finvesta".

Ona je izjavila novinarima da je onog momenta kada su se predstavnici Sindikata i Štrajkačkog odbora obratili za pomoć opštini obećala da će im pomoći tako što će pokušati organizovati sastanak poslovodstva "Finvesta" sa predstavnicima Sindikata, ali da im je skrenula pažnju kako je "Finvest" privatna firma nad kojom Opština nema ingerencije.

Anka Papak-Dodig rekla je kako je na njenu inicijativu sastanak organizovan već drugi dan, ali da se na tom sastanku poslovodstvo i predstavnici radnika nisu uspjeli dogovoriti, te da su otišli bez dogovora, vjerovatno zato što poslodavac nije bio voljan razgovarati o poništavanju otkaza i vraćanju otpuštenih radnika na posao.

"Smatram da kao načelnik opštine ne snosim nikakvu odgovornost kada je riječ o štrajku i posljedicama koje su iz toga proizašle za radnike `Finvesta`. Dokle je bila moja nadležnost - ja sam to odradila", poručila je ona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE