• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS dužna 3,2 milijarde KM

Ukupan javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 3,2 milijarde maraka.

 RS dužna 3,2 milijarde KM Izvor: MONDO

Od toga se na spoljni dug odnosi 1,8 milijardi, a na unutrašnji 1,4 milijarde KM, saopštio je sekretar Ministarstva finansija RS Slavoljub Stojanović.On je rekao da je procenat unutrašnjeg duga RS i bruto društvenog proizvoda (BDP) za 2009. godinu iznosi 38,78 odsto.

"Posmatrajući stepen ukupne zaduženosti RS, odnosno spoljni i unutrašnji dug zajedno, procenat odnosa ukupnog duga RS i BDP za 2009. godinu iznosi 38,78 odsto, što je ispod navedene gornje granice zaduženosti", rekao je Stojanović za "Glas Srpske".

On je objasnio da se za utvrđivanje visine zaduženosti zemlje koristi kriterijum zaduženosti iz ugovora postignutog u Mastrihtu 1999. godine kojim je određena gornja granica od 60 odsto ukupnog duga u odnosu na BDP.

Prema njegovim riječima, spoljni i unutrašnji dug RS redovno se servisiraju, za šta je prošle godine izdvojeno 1,4 milijardi maraka od čega se na servis spoljnog duga odnosi 91 milion maraka, a na servis unutrašnjeg duga 54 miliona maraka.

Za servisiranje javnog duga u ovoj godini, kažu u Ministarstvu finansija, planirano je oko dvije milijarde maraka, pri čemu se na servis spoljnog duga odnosi 1,3 milijardi, a za unutrašnji 77 miliona maraka.
Predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista "Svot" Stevo Pucar kaže da je RS, s obzirom na stanje javnog duga, umjereno zadužena zemlja.

"Kada pogledamo prosjeke drugih zemalja, vidimo da u njima postoji mnogo veći procenat zaduženosti, tako da je dug RS relativno nizak i nemamo problema kada je u pitanju njegovo servisiranje", rekao je Pucar. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE