• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Svislajona" prekinuli proteste

Bivši radnici "Svislajon" IAT obustavili suproteste nakon obećanja Fonda PIO i resornog ministarstva da će riješiti problem njihovog penzionisanja.

 Radnici "Svislajona" prekinuli proteste Izvor: MONDO

Radnici SL IAT, njih 83, proteklih sedam dana u Trebinju su svakodnevno mirnim protestima izražavali nezadovoljstvo, jer im nije dozvoljen odlazak u penziju pod istim uslovima, kao i njihovim kolegama do maja prošle godine.

Nakon sastanka u Trebinju ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Radeta Ristovića i direktora Fonda PIO Zorana Mastila sa bivšim radnicima SL IAT, dogovoreno je da će problem osiguranika i korisnika penzija ove firme u narednom periodu biti riješen.

Ristović je poslije sastanka izjavio da će Ministarstvo i Fond PIO učiniti sve da se riješi problem ovih radnika, koji, kako je istakao, nisu krivi za novonastalu situaciju, ali ne precizirajući ko je kriv.

Prema njegovim riječima, predstavnici Fonda PIO su objasnili da neke odredbe u zakonskoj regulativi nisu pravilno tumačene.

"Program socijalnog zbrinjavanja obuhvata one kojima je ostalo tri godine do penzije, ali kada su u pitanju bivši radnici Industrije alata to nije bio slučaj", rekao je Ristović i ponovio da radnici nisu krivi, te da im se želi pomoći.

On je dodao da će se tek nakon analiziranja cjelokupne situacije i činjenica moći govoriti ko snosi krivicu za nevolje alatničara.

Načelnik Odjeljenja za rješavanje problema na prvom stepenu u trebinjskoj filijali Fonda PIO Radomir Vučinić rekao je da je nakon sagledavanja stanja donesen zaključak da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite pronađe način da se nastali "gordijev čvor" u vezi sa osiguranicima i korisnicima penzija SL IAT riješi u skladu sa zakonskim propisima.

On je istakao da će sve tri sporne kategorije bivših radnika ove firme, oni koji su već penzionisani, koji smatraju da su uslove za penziju ispunili i oni koji na birou rada čekaju ispunjavanje uslova, biti zbrinuti na isti način.

Predstavnik bivših radnika SL IAT Milenko Cice je rekao da će radnici strpljivo čekati odgovor u naredne dvije sedmice, najavljujući da će, ukoliko se ne ispuni obećanje, radnici nastaviti sa radikalnijim mjerama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE