• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali akcionari na protestima u Banjaluci

Savez udruženja malih akcionara u Banjaluci je organizovao mirnu protestnu šetnju građana, iskazujući nezadovoljstvo stanjem u privredi.

 Mali akcionari na protestima u Banjaluci Izvor: MONDO

''Rad pojedinih institucija i organizacija doveo je do ugrožavanja ljudskih prava malih akcionara: prava na vlasništvo, prava na rad i prava na život'', rekao je sekretar Saveza Ognjen Jugović.

 Mali akcionari danas su od Okružnog tužilaštva Banjaluka zatražili informacije o tome šta je ovo tužilaštvo uradilo u vezi sa svim izvještajima koje mu je dostavila Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS i u vezi sa svim krivičnim prijavama koje su dostavili preduzeća, udruženja malih akcionara i akcionari zbog zloupotreba i nezakonitog djelovanja u preduzećima.Smatrajući da su oštećeni u pojedinim okončanim sudskim procesima, mali akcionari su od Okružnog suda zatražili prisustvo javnosti u sporovima koji su u vezi sa malim akcionarima.

 ''Imajući u vidu izjavu jednog lica iz predmetnih sporova da je sud njegov i da nam se s njim ne vrijedi tužiti jer on sporove dobija tako što potkupi sudije, prinuđeni smo da podnesemo zahtjev za prisustvo javnosti u sporovima koji se vode pred ovim sudom'', ističe se u najavi podnošenja zahtjeva ovom sudu.
Ovaj savez danas je zatražio i ostavku predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti (HOV) RS Miodraga Jandrića jer je, kako se navodi u zahtjevu, ''činjenjem i nečinjenjem omogućava mešetarima i špekulantima uništavanje znatnog dijela privrede RS''.

'Ukoliko do 15. marta sami ne podnesete ostavku, bićemo prinuđeni da vašu ostavku zatražimo od nadležnih državnih institucija'', naglašava se u zahtjevu koji su mali akcionari predali Komisiji za HOV RS.
U banjalučkom parku kod spomenika Petru Kočiću okupilo se nekoliko desetina malih akcionara banjalučke i dobojske regije koji su istakli da su nezadovoljni uništavanjem deset preduzeća: ''Metal'' iz Banjaluke, ''Promet'', ''Prnjavor ekspres'', ''Metalka'', ''Mlinpek'', ''Sloga'' i ''Gradip'' iz Prnjavora, te ''TNNO'', ''Doboj putevi'' i ''Hemoprodukt'' iz Doboja.

Predsjednik Saveza Nebojša Jugović rekao je da u RS ima više od 860 000 malih akcionara, od čega oko 420 000 u preduzećima, a oko 440 000 u fondovima, te da su mali akcionari vlasnici u prosjeku 30 odsto kapitala u preduzećima, te do 50 odsto u fondovima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE