• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aerodrom raskinuo ugovor sa Jatom?

Aerodrom "Nikola Tesla" raskinuo je ugovor sa "Jatom" zbog duga od osam miliona evra, u Vladi kažu da dugovanja smanjuju vrijednost aerodroma.

 Aerodrom raskinuo ugovor sa Jatom? Izvor: MONDO

Upravni odbor Aerodroma "Nikola Tesla" raskinuo je ugovor sa "Jatom" zbog duga od 8,5 miliona evra na ime već naplaćenih aerodromskih taksi i ostalih troškova, piše "Press".

"Jat" od svojih putnika uz kartu uredno naplaćuje i aerodromsku taksu koja je u prosjeku oko 17 evra, ali već pet mjeseci ni dinar od tih taksi nisu uplatili Aerodromu!

Ukoliko "Jat" do 18. aprila, kada ističe otkazni rok po ugovoru, ne izmiri ovaj dug, putnici koju lete "Jatom" moraće prije polijetanja da stoje u redu kako bi platili aerodromsku taksu, što će ih izložiti dodatnom maltretiranju.

Za razliku od "Jata", putnici ostalih aviokompanija koji budu putovali iz Beograda neće morati da stoje u redovima za plaćanje taksi, jer one redovno izmiruju obaveze prema Aerodromu "Nikola Tesla". O raskidu ugovora Aerodroma sa "Jatom" upoznata je i Vlada Srbije, osnivač "Jata" i Aerodroma.

Sagovornik "Pressa" iz Vlade Srbije kaže da "Jat" već pet mjeseci nijedan jedini dinar nije prebacio Aerodromu, iako je uredno naplatio sve takse od putnika.

"Verujemo da je Aerodrom bio prinuđen da raskine ugovor sa "Jatom", jer ni oni više ne mogu da tolerišu ovaj dug, pogotovu zato što je taj novac "Jat" već naplatio od svojih putnika, ali ga nije prebacio Aerodromu.

Najveći dio duga od 8,5 miliona evra je od aerodromskih taksi, a ostatak je od ostalih usluga koje Aerodrom daje svim aviokompanijama kod prihvata i odlaska aviona.

Očekujemo da će se dug "Jata" do kraja otkaznog roka ovog ugovora koji ističe 18. aprila, uvećati na blizu 10 miliona", kaže sagovornik "Pressa".

Jedan od glavnih razloga zbog kojih Aerodrom insistira da im "Jat" isplati dug je i taj što će građanima Srbije uskoro biti podijeljene besplatne akcije ovog javnog preduzeća.

"Aerodrom čeka procjena vrijednosti zbog privatizacije, jer će 15 odsto akcija biti podijeljeno svim građanima Srbije, tri odsto zaposlenima na Aerodromu, dok će 15 odsto biti ponuđeno na tržištu.

Ukoliko "Jat" ne bi platio ovaj dug, ili bi nastavio da svojim putnicima naplaćuje takse koje ne želi da uplati Aerodromu, vrijednost ovog javnog preduzeća bi bila manja, čime bi i svi građani bili oštećeni.

Zato "Jat" ne duguje samo Aerodromu, već svim građanima Srbije", kaže sagovornik "Pressa" iz Vlade Srbije.

Na Aerodromu nisu željeli da govore o saznanjima "Pressa", jer, kako kažu, "probleme koje imaju sa "Jatom" žele da riješe sa svojim osnivačem, Vladom Srbije".

Generalni direktor Jata Srđan Radovanović nije takođe želio da komentariše raskid ugovora sa Aerodromom "Nikola Tesla". On je kratko saopštio da će "Jat" izmiriti sva dugovanja.

"Jat ervejz" će izmiriti sva dugovanja koja ima prema Aerodromu "Nikola Tesla". Ukoliko dođe do toga da se usluge odvojeno plaćaju, putnici će onda tačno znati koliko šta košta", rekao je Radovanović za "Press".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE