• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propala prodaja ''Nove Romanije''

Autor SRNA

Firma "Hamdo grup" iz Sarajeva odustala je od kupovine preduzeća za preradu drveta "Nova Romanija" Sokolac.

 Propala prodaja ''Nove Romanije''  Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Zainteresovani kupac "Hamdo grup" je bio pobjednik na tenderu za kupovinu akcija "Nove Romanije".
Osnivači "Hamdo grupe", registrovane u Sarajevu, su državljanin Katara nastanjen u Dohi, državljanin Sirije nastanjen u Dohi i državljanin Ruske Federacije nastanjen u Dubaiju, rekla je Srni rukovodilac Odjeljenja za restrukturiranje i privatizaciju u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske Vanja Adamović.

U IRB rečeno je Srni da su sa potencijalnim kupcem pristupili aktivnostima o zaključivanju ugovora, ali je on u pregovaračkom postupku odustao od kupovine, te ugovor nije zaključen.

Iz IRB-a navode da je tender bio raspisan radi prodaje 13.225.889 akcija državnog kapitala, što iznosi 70,46 odsto osnovnog kapitala Akcionarskog društva za preradu drveta "Nova Romanija".

U obrazloženju je navedeno da tender nije uspio "jer su nastupili uslovi iz člana 51 Stav 1 Pravila tenderske prodaje, odnosno pobjednik tendera u ostavljenom roku nije zaključio ponuđeni ugovor o prodaji".

O razlozima odustajanja od kupovine u IRB-u za sada nisu željeli više da kažu.

Kupovinom "Nove Romanije" 2008. godine Vlada Republike Srpske uložila je 5,6 miliona KM i u dva navrata je uložila dodatna sredstva za oživljavanje proizvodnje, ali je preduzeće u oktobru 2014. godine prestalo sa radom.

Više od 70 radnika upućeno je na čekanje, račun firme je blokiran, a gubitak u poslovanju dostigao je 1,5 milion KM.

Nakon dva neuspjela tendera o prodaji u sindikalnoj organizaciji "Nove Romanije" nade su polagali u potencijalnog kupca.

U ovoj organizaciji i dalje vjeruju "u pravdu i izmirenje bar dijela" obaveze prema radnicima koja su u trenutku prestanka rada preduzeća iznosila 400.000 KM.

"U nekoliko navrata dio proizvodnih postrojenja u `Novoj Romaniji` bili su pod zakupom pojedinih firmi, ali i to je kratko trajalo i nije donijelo željene rezultate", navode iz sindikalne organizaciji "Nove Romanije".

Prvi tender za prodaju akcija državnog kapitala u "Novoj Romaniji" IRB Srpske je raspisala krajem maja prošle godine, a drugi početkom decembra iste godine, ali se na njih nisu javili zainteresovani kupci.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE