• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirjanić: Zabranićemo izvoz trupaca iz RS

Autor SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je danas u Gradišci da će na jednoj od narednih sjednica Vlade biti razmatran prijedlog uredbe o zabrani izvoza trupaca, koja je već pripremljena.

 Mirjanić: Zabranićemo izvoz trupaca iz RS Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.
Eko taster na Toshiba uređajima, za štednju energije.
Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.

Mirjanić je nakon razgovora sa drvoprerađivačima rekao da je Šumsko gazdinstvo "Gradiška" za sedam mjeseci obezbijedilo više od 60 odsto sirovine za preduzeća koje snabdijeva i da će do kraja godine biti realizovani svi potpisani ugovori.

On je novinarima rekao da je današnji razgovor organizovan jer Šumsko gazdinstvo "Gradiška" predstavlja jedno od većih i snabdijeva više od 30 različitih poslodavaca.

"Htjeli smo danas da vidimo sa direktorima tih preduzeća i Javnim preduzećem `Šume`, kako se realizuju ugovori o snabdijevanjeu sirovinom. Mogu reći da je stanje zadovoljavajuće jer je za sedam mjeseci snabdjevenost svih prerađivačkih kapaciteta ovog područja veća od 60 odsto", naveo je Malešević.

On je istakao da je u stvari riječ o realizaciji zaključaka Vlade Republike Srpske, gdje su sve strukture unutar Javnog preduzeća "Šume" obavezane da do kraja godine dostave sve ugovorene količine drvoprerađivačima u Srpskoj.

"S druge strane, obaveza svih u ovom javnom preduzeću i drvoprerađivača, jeste da se pripreme za ugovaranje za narednu godinu, i da krajem novembra i početkom decembra bude ostvarena faza ugovaranja količina za 2018. godinu", naglasio je Mirjanić.

On je pojasnio da će na ovaj način biti uspostavljen stalan sistem koji će omogućiti sigurnost drvoprerađivačima, jer će "dobiti sve potrebne količine sirovine za preradu, za finale i izvoz".

"To će značiti i veliku stvar za poslovanje Javnog preduzeća `Šume` koje će imati poznate uslove kada je riječ o svojim kupcima sirovina i kada je riječ o svom razvoju", kaže Mirjanić.

Što se tiče nivelacije cijena, Mirjanić kaže da će to biti učinjeno do kraja godine, imajući u vidu da je neophodan sistem koji će "odražavati respekt" prema okruženju unutar i van BiH i omogućiti domaćim šumskim gazdinstvima ekonomski drugačiji rezon kada je riječ o privređivanju.

"Nije dobro ako društvo, institucije države učestvuju u smanjenju uslova privređivanja, a pogotovu snižavanju položaja, u ovom slučaju, šumarstva u primarnoj raspodjeli. Tržište treba da bude osnovni sudija, a to znači da ćemo, nadam se, uspjeti da nivelišemo cijene do onog nivoa koji će odgovorati i drvoprerađivačima i šumarima sa stanovišta stvaranja dohotka i profitabilnog poslovanja", rekao je Mirjanić.

Odgovarajući na pitanje novinara kako riješiti problem prodaje trupaca na nelegalan način, Mirjanić kaže da se to već pokušava vrlo čestim kontrolama.

"Imamo ekipe sastavljene od predstavnika `Šuma Republike Srpske`, resornog ministarstva, inspekcije i MUP-a, koje vrše kontrole. U cjelosti ćemo riješiti ovaj problem ukoliko do kraja godine započnemo, a sljedeće završimo informacioni sistem", rekao je Mirjanić.

On kaže da su ovaj projekat obezbijeđena sredstva i da informacioni sistem mora biti u funkciji do sljedeće godine.

"Ovakvim jednim sistemom kontrole sječe i kretanja svih drvnih sortimenata potpuno biti eliminisana bojazan od različitih mahinacija, preprodaja, krađa i drugog", rekao je Mirjanić.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kut

Sve sto je narodno i sto je narodu potrebno vi izvezoste i prodadoste a ostatak domaci lopovi budposto i preko veze dadose a narod nikakve vajde od tog nema.Samo se krpe neke rupe.

MONDO REPORTAŽE