• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija spremna za naftno-gasni sporazum, čeka se Srbija

Ruska vlada obavestila je Vladu Srbije da je obavila sve što je potrebno da bi energetski sporazum Rusije i Srbije stupio na snagu.

 Rusija spremna za naftno-gasni sporazum, čeka se Srbija Izvor: MONDO

Rusija očekuje da i Srbija ratifikuje taj dokument kako bi bio realizovan u predviđenim rokovima, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Vlade Srbije.

Prema najavama iz DSS, Vlada Srbije će u četvrtak odlučivati o upućivanju sporazuma na ratifikaciju u parlament.

Ministar industrije i energetike Rusije Viktor Hristenko uputio je srpskoj vladi pismo u kojem navodi da je ruska strana ispunila sve potrebne procedure, kako bi gasno-naftni sporazum stupio na snagu.

Hristenko je naveo da ruska strana očekuje da i Vlada Srbije i Narodna skupština što pre potvrde, odnosno ratifikuju ovaj sporazum, kako ne bi došlo do nepotrebnog kašnjenja u njegovoj realizaciji.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je Tanjugu da će na dnevnom redu sednice Vlade Srbije u četvrtak biti predlog odluke da se energetski sporazum sa Rusijom uputi Skupštini Srbije na ratifikaciju.

"Nadamo se da će vlada sutra doneti jednoglasnu odluku o upućivanju Skupštini energetskog sporazuma na ratifikaciju, jer se radi o sporazumu koji predstavlja najviši interes Srbije", rekao je Mladenović.

Pošto je ruska strana završila svoj deo posla oko stupanja na snagu energetskog sporazuma, Mladenović smatra da bi Skupština Srbije, s obzirom na to da je reč o neodložnom poslu, mogla odmah da se sastane i ratifikuje energetski sporazum, kako bi mogli odmah da pristupimo ovom velikom poslu.

Mladenović veruje da je nezamislivo da "koalicija Čanak - Demokratska stranka - G17 na sednici vlade pokuša da obori ovaj sporazum, jer bi to bila katastrofalna odluka na štetu Srbije i njenih građana".

Rusko-srpski sporazum potpisan je 25. januara i predviđa gradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije, prodaju 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije ruskom "Gaspromnjeftu" i osnivanje zajedničkog preduzeća koje će graditi gasovod "Južni potok".

Sporazumom je predviđeno da se najkasnije do 25. maja oformi zajednička firma za gradnju "Južnog potoka".

Bez ratifikacije sporazuma bila bi ozbiljno dovedena u pitanje gradnja gasovoda, preko potrebnog Srbiji, koja se trenutno snabdeva gasom samo iz jednog pravca, iz Rusije, preko Ukrajine i Mađarske.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE