• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izašla iz recesije

Realni rast BDP-a u prvom tromjesječju ove godine porastao za jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, iz čega se može zaključiti da je Srbija izašla iz recesije.

 Srbija izašla iz recesije Izvor: MONDO

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je da je u prvom tromjesječju ove godine realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u odnosu na isti period prošle godine bio je jedan odsto, iz čega se može zaključiti da je Srbija izašla iz recesije.

Vukmirović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije napomenuo da je to prvi rast BDP-a poslije pada u četiri uzastopna tromjesječja 2009. godine.

Prema njegovim riječima, po definiciji, za ulazak u recesiju potrebno da BDP ima pad u dva uzastopna tromjesječja, a za izlazak je dovoljno samo jedno pozitivno tromjesječje.

Tromjesječnom rastu, industrijske proizvodnje doprinijeo je i martovski rast proizvodnje robe široke potrošnje, od čak 21 odsto. Najbolji rezultati zabilježeni su u januaru, naročito u eksploataciji ruda i kamena, proizvodnji metala i motornih vozila. U prvom tromjesječju pad od 5,6 odsto bilježi proizvodnja i isporuka struje, gasa i vode.

"Industrija kao djelatnost ima oko 10 odsto učešća u BDP-u, sve ostalo su druge djelatnosti", naveo je Andra Milović iz Republičkog zavoda za stistiku.

Najveći napredak u prvom tromjesječju ostvarili su izvoznici. U svijet je otišlo 21,5 odsto robe, više nego prošle godine u istom periodu. Za više od 15 odsto smanjen je izvozni deficit, prvenstveno zahvaljujući tome što u zemlje Cefte, Srbija više izvozi nego što uvozi od njih.

Prednjači izvoz žitarica, pića, čelika i gvožđa. Srbija i dalje najviše uvozi energente, pa najveći deficit imam u trgovinskoj razmjeni sa Rusijom.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE