• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji nova naftna kompanija?

Udruženje vlasnika privatnih pumpi u Srbiji ozbiljno razmišlja da osnuje novu nacionalnu naftnu kompaniju, piše "Politika".

 U Srbiji nova naftna kompanija? Izvor: MONDO

Ukoliko se menadžment NIS uskoro ne izjasni o prijedlogu privatnika da ih i poslije 2011. dugoročno snabdijeva gorivom, vlasnici pumpi će istu ponudu uputiti mađarskom MOL ili austrijskom OMV,rekao je za "Politiku" Miroslav Velicki, predsjednik UO Udruženja benzinskih stanica Srbije.

"Ozbiljno se razmišlja i o tome da više od 600 vlasnika privatnih benzinskih pumpi u Srbiji formira i novu nacionalnu naftnu kompaniju, pošto se srpska strana s učešćem od 49 odsto u vlasništvu NIS ponaša poprilično inferiorno kada je u pitanju očuvanje srpskog tržišta derivata", kaže Velicki.

Upitan zašto NIS ne bi prihvatio ponudu da nastavi i poslije liberalizacije da snabdijeva 600 benzinskih pumpi gorivom i to u narednih 10 godina kako stoji u ponudi, Velicki kaže da NIS ili ne razume ponudu Udruženja ili hoće da istjera po svaku cijenu svoju politiku, a to je da prometnike snabdijevaju derivatima isključivo na veliko.

NIS je ponuđeno strateško partnerstvo i tim prije privatnicima nije jasno zašto ne prihvata ponudu, pita on i poručuje da onaj ko ne bude sarađivao s privatnicima sigurno gubi tržište.

To se lako može dogoditi ruskom partneru ako privatnici za novog dobavljača izaberu drugu stranu kompaniju, jer 600 benzinskih pumpi u vlasništvu privatnika nije malo, kaže on.

"Udruženje daje prioritet ruskom partneru koji je došao u Srbiju, ali ako on ne zna šta hoće, mi moramo da se snađemo", kaže on.

Upitan kako bi izgledala ta nova nacionalna kompanija, Velicki kaže da jedna američka kompanija već ima ponudu da gradi svoju rafineriju u Beogradu.

U Ministarstvu energetike kažu da su razgovori o ovoj ponudi gotovo svakodnevni, ali da konačnog dogovora za sada nema, te da se čini sve da i NIS shvati šta dobija time da bude jedini snabdjevač pumpi u Srbiji i poslije otvaranja tržišta.

Naftna Industrija Srbije spremna je da razmotri konstruktivne prijedloge učesnika na tržištu naftnih derivata u Srbiji, među kojima je i Udruženje vlasnika privatnih benzinskih stanica, potvrdili su u NIS.

(FoNet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE