• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrebna oštrija monetarna politika zbog inflacije

U prva tri meseca 2008. inflacija dostigla 2,8 odsto, a od marta 2007. do marta 2008. ukupan rast cena iznosio 11,8 odsto na godisnjem nivou.

 Potrebna oštrija monetarna politika zbog inflacije Izvor: MONDO

Stručnjaci Centra za visoke ekonomske studije (Ceves) ocenili su da postoji velika mogućnost da će biti potrebno dodatno zatezanje monetarne politike kako bi se inflacija zadrzala u najavljenim okvirima.

Prema analizi koju su uradili Jasna Dimitrijević i Duško Vasiljević, vrlo je moguće da će to biti potrebno uraditi u uslovima političke neizvesnosti vezane za rezultate predstojećih opštih izbora.

Kako se navodi, odluka Narodne banke Srbije (NBS) od 13. marta da podigne referentnu kamatnu stopu sa 11,5 na 14,5 odsto za sada je zaustavila trend slabljenja dinara i doprinela njegovom blagom jačanju.

Još nije jasno da li je ovo dizanje referentne stope i jačanje dinara dovoljno da ozbiljnije doprinese smanjivanju rasta cena, smatraju, međutim, u Cevesu.

Martovska inflacija u Srbiji bila je 1,2 odsto i time je zaustavljen trend blagog usporavanja inflacije u prva dva meseca ove godine.

Kako su naveli u Cevesu, viša stopa inflacije u martu je rezultat poskupljenja struje, naftnih derivata i poljoprivrednih proizvoda, koji su zaslužni za skoro 60 odsto rasta martovskih cena.

U prva tri meseca ove godine inflacija je dostigla 2,8 odsto, a od marta 2007. do marta ove godine ukupan rast cena je iznosio 11,8 odsto na godisnjem nivou.

Bazna inflacija, odnosno rast cena koje nisu pod kontrolom države, u martu je bila 0,6 odsto, što je visoka stopa.

Dinar je od pocetka godine do sredine marta oslabio za oko 5,5 odsto, istakao je Ceves, a slabljenje nominalnog kursa dinara za jedan procentni poen utiče na porast inflacije od nesto manje od 0,5 odsto.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE