• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naplata od žiranta tek poslije tužbe?

Agencija za bankarstvo RS preporučila bankama i MKO RS da ne kreću u naplatu kredita prije pokretanja sudskog postupka protiv dužnika.

 Naplata od žiranta tek poslije tužbe? Izvor: MONDO

Radi se, ocjenjuju analitičari, o prvoj reakciji regulatora bankarskog sistema RS na učestale zahtjeve prevarenih žiranata, ombudsmana za zaštitu potrošača BiH i javnosti za efikasnijom regulacijom oblasti kreditnog garantovanja stanovništva, pa čak i ukidanja instituta žiranta.

Agencija je banke i mikrokreditne organizacije proteklih nekoliko dana, takođe, obavijestila da sudužnika i žiranta prije potpisivanja izjava treba da upoznaju s ukupnom zaduženošću dužnika preko izvoda iz Centralnog registra kredita, prenose "Nezavisne".

"Ako banka, odnosno MKO, zahtijeva ispunjenje obaveza od sudužnika ili jemca, obavezna ga je pismeno upoznati o njegovim pravima, važećim zakonskim propisima i internim aktima banke koji regulišu tu materiju", navodi se u trećoj i posljednjoj preporuci regulatora.

Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH, potez Agencije za bankarstvo RS ocjenjuje nedovoljnim i zakašnjelim korakom u regulisanju problema s kojima se, kaže, masovno suočavaju žiranti.

"Reagovali su kasno čekajući da situacija u proteklih deset godina njihove neaktivnosti potpuno eskalira", ocijenio je Cvjetković ukazujući na sve češće slučajeve samoubistava ojađenih žiranata kojima su prijatelji ili kolege natovarili obaveze otplate kredita od više stotina hiljada maraka.

Jedan od osnovnih zahtjeva Udruženja za zaštitu žiranata prema finansijskim kućama je, naglašava Cvjetković, da se ne ide u naplatu kreditnih dugova prema jemcima prije nego što banke i MKO ne iskoriste sve mehanizme naplate od imovine dužnika.

Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke iz Banjaluke, izjavio je da će ta banka primjenjivati nove preporuke Agencije ukoliko, kako kaže, nisu u suprotnosti s važećim zakonskim propisima. Komentarišući preporuku Agencije da sudužnici i žiranti prije potpisivanja izjava treba da se upoznaju s ukupnom zaduženošću dužnika, Bajić je ukazao da, po zakonu, saglasnost za otkrivanje tog podatka mora dati sam dužnik.

"Mi ćemo, uprkos tim nejasnoćama, u zajedničkom razgovoru s potencijalnim dužnikom i žirantima pokušati da saopštimo sve obaveze potencijalnog dužnika za koje saznamo", rekao je Bajić.

Što se tiče uslovljavanja naplate prema žirantu tužbom dužnika, on je kazao da u primjeni te preporuke neće biti problema, napominjući da to, pak, ne znači da će banka čekati pravosnažna sudska rješenja.

"Ukoliko bi za naplatu kredita morali čekati kraj sudskog procesa koji traje godinama, to bi automatski značilo i kraj priče o bankarstvu i finansijskom sistemu", ističe Bajić, koji je i predsjednik Udruženja banaka u BiH. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE