• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO prihodovala 2,9 milijardi KM za devet mjeseci

Autor SRNA

Prihodi od indirektnih poreza za pet mjeseci ove godine iznosili su 2,939 milijardi KM i veći su za 250 miliona KM ili 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

 UIO prihodovala 2,9 milijardi KM za devet mjeseci Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Uprava je u maju prikupila 650 miliona KM indirektnih poreza, što je za 73 miliona KM više u odnosu na maj 2017. godine.

Sa više od 80 odsto sredstava koje je prikupio UIO finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH.

Nakon povrata PDV-a poreskim obveznicima u iznosu od 554 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima /BiH, entiteti i Brčko distrikt/ iznosili su 2,388 milijardi KM i veći su za 200 miliona KM ili za 9,1 odsto u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.

Za finansiranje institucija na nivou BiH u pet mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 306 miliona KM, Federacija BiH dobila je 1,272 milijardi KM, Republika Srpska 637 miliona KM i Brčko distrikt 71 milion KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM), koja se naplaćivala u januaru, FBiH je dobila dodatnih 6,5 miliona KM, Republika Srpska 4,3 miliona KM i Brčko distrikt 0,2 miliona KM.

Iz UIO podsjećaju da od početka februara, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH i od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren je poseban podračun jedinstvenog računa na kojem se trenutno nalazi 97 miliona KM namijenskih sredstava za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se dodati i prihodi prikupljeni u maju ove godine, te se očekuje iznos veći od 120 miliona KM.

Raspodjela prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH, UIO će izvršiti nakon što Upravni odbor dosnese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih prihoda korisnicima.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE