• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U aprilu deflacija 0,7 odsto

U BiH cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena u aprilu, u prosjeku su niže za 0,7 odsto nego u martu.

 U aprilu deflacija 0,7 odsto  Izvor: MONDO

Ovo je u utorak u Sarajevu rekao direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Prema njegovim riječima, cijene stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata niže su za sedam odsto, odjeće i obuće za jedan, a cijena namještaja, uređaja za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, zdravstva, te rekreacije i kulture niže za 0,1 odsto.

Milinović je objasnio da je do sniženja cijena stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata došlo zbog nižih cijena električne energije za 22 odsto, te čvrstih goriva za 0,2 odsto.

On je naveo da je cijena odjeće u aprilu bila manja za jedan odsto i obuće za 1,1 odsto zbog sniženja sezonske odjeće za 1,1 odsto i cipel aza 1,1 odsto.

Direktor Agencije ističe da su na godišnjem nivou najveći rast cijena imali alkoholna pića i duvan od 29,9 odsto, prevoz 12 odsto, te komunikacije od 6,8 odsto.

"Posljednjih 12 mjeseci hrana i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 2,5 odsto zahvaljujući prosječnom smanjenju nivoa cijena unutar grupa hrana od 2,8 odsto i bezalkoholnih pića od 0,2 odsto", naveo je Milinović.

Prema njegovim riječima, unutar grupe "hrana" najviše su pojeftinile masti u ulja za 13,3 odsto, voće za 9,9 odsto, meso 4,6 osto, hljeb i žitarice za 1,8 odsto, riba za 0,4 odsto, te ostali prehrambeni prozivodi za 0,2 odsto, dok su cijene mineralnih voda, bezalkoholnih pića i sokova niže za 1,1 odsto.

Milinović je rekao da je u posljednjih 12 mjeseci rast cijena zabilježilo vodosnabdijevanje i različite komunalne grupe za 9,4 odsto, električna energija, gas i drugi energenti za 3,7 odsto, te održavanje i popravka stana za 0,5 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE