• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel predložio uvođenje poreza za banke

Evropska komisija predložila je uvođenje poreza za banke radi prikupljanja sredstava koja bi se koristila u slučaju propasti finansijskih institucija.

 Brisel predložio uvođenje poreza za banke Izvor: MONDO

Komesar EU za unutrašnja tržišta Mišel Barnije rekao je da bi osnivanje posebnih fondova pomoglo da posljedice propasti velikih banaka ne snose poreski obveznici, prenosi Bi-Bi-Si.

Barnije je rekao da sredstva naplaćena ovim porezom ne bi bila korištena za pružanje pomoći bankama koje se nađu u problemima, nego da bi se zatvaranje propale banke sprovelo na uređen način.

"Neprihvatljivo je da poreski obveznici i dalje snose velike troškove spasavanja bankarskog sektora. Oni ne treba da budu na prvoj liniji fronta", rekao je komesar EU.

U posebnom izvještaju EU navodi se da, u slučaju uvođenja bankarskog poreza, troškovi ne smiju biti preneseni na korisnike povećanjem cijena bankarskih usluga.

"Smatram da od banaka treba zatražiti da daju doprinos u fond dizajniran s ciljem da reguliše zatvaranje banke, zaštiti finansijsku stabilnost i ograniči širenje krize, ali to ne bi bio fond za isplatu finansijske pomoći", rekao je Barnije.

On je dodao da Evropa mora da preuzme vodeću ulogu u razvoju zajedničkog pristupa ovom problemu i da predstavi model saradnje koji bi mogao da bude globalno primjenjiv.

Neki zvaničnici EU upozoravaju da bi osnivanje ovakvog fonda dovelo do "moralnog hazarderstva", jer bi banke bile spremne da preuzimaju veće rizike uz saznanje da će eventualne greške i gubici biti pokriveni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE