• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Spoljni dug 1,8 milijardi KM

Vlada RS usvojila je Informaciju o dugu RS u kojoj se navodi da je spoljni dug 31. decembra 2009. godine iznosio 1,857 milijardi KM.

 RS: Spoljni dug 1,8 milijardi KM Izvor: MONDO

U Informaciji o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2009. godine, koja je upućena na razmatranje Narodnoj skupštini RS, navodi se da se spoljni dug redovno servisira, tako da je u prošloj godini plaćeno ukupno 91.919.751 KM.

"Stanje projektovanog unutrašnjeg duga RS 31. decembar 2009. godine iznosi 1,421 milijardi KM i u posljednje četiri godine evidentno je značajno izmirenje unutrašnjeg duga, kako u gotovini tako i kontinuiranim emisijama obveznica, gdje je ukupno plaćeno na ime dospjelih obaveza 212.000.000 KM", saopšteno je iz Biroa Vlade RS.

Vlada je donijela odluku o emisiji obveznica RS za izmirenje obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom za prva tri mjeseca ove godine u kome se navodi da su institucije vlasti RS, a posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republički centar za istraživanje ratnih zločina, nastavili da ispunjavaju obaveze prema ribunali na način predviđen Rezolucijom o saradnji sa ovim sudom koju je Narodna skupština RS donijela na sjednici održanoj 20. jula 2004. godine.
Vlada RS prihvatila je Informaciju o stanju u preduzećima, čiju je imovinu kupila Vlada u postupku stečaja iz oblasti drvne, tekstilne i metalne industrije.

Vlada je zadužila nadzorne odbore i direktore ovih preduzeća koja svoje aktivnosti nisu uskladila sa Zakonom o javnim preduzećima, da to učine, uključujući izbor nadzornog odbora, odbora za reviziju i direktora preduzeća.
Vlada RS traži od nadzornih odbora i direktora preduzeća da svoje potencijale stave u funkciju ekonomskog jačanja i stvaranja uslova za samoodrživo poslovanje preduzeća, a posebno da se maksimalno angažuju na obezbjeđenju tržišta za plasman proizvoda.

Ministri su prihvatili i Informaciju o stanju i efektima subvencionisanja preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće za 2009. godinu.
Vlada je prihvatila Informaciju o korištenju sredstava dodijeljenih po javnom pozivu za sufinansiranje podsticaja izvoza za 2009. godinu.
 Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je u 2009. godini, po provedenoj proceduri javnog poziva, dodijelilo ukupno 7.040.000 KM za sufinansiranje podsticaja izvoza. Ova sredstva dobilo je 202 preduzeća koja zapošljavaju ukupno 20 846 radnika.

U protekle četiri godine, po provedenoj proceduri javnog poziva, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dodijelilo je ukupno 15.385.000 KM za sufinansiranje podsticaja izvoza. Ova sredstva dobila su 503 preduzeća koja zapošljavaju 56 669 radnika, navodi se u saopštenju.
Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva da preduzeću "Svislajon industrija alata" Trebinje odobri 500.000 KM za sufinansiranje podsticaja izvoza, a sredstva su predviđena budžetom RS za 2010. godinu.

Data je saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica na Plan utroška 8.686.849 KM, uz napomenu da će ova sredstva biti korištena u ovoj godini u skladu sa Programom rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2010. godinu.
 Vlada RS dala je saglasnost na Plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta u iznosu od 35.000 KM za period 1. januara do 30. juna ove godine, kao pomoć sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u RS.

Data je saglasnost Ministarstvu porodice omladine i sporta na Plan utroška 45.000 KM za prvih šest mjeseci ove godine, uz napomenu da će 5.000 KM biti dato kao pomoć sportskim neprofitnim organizacijama i 40.000 KM kao pomoć za finansiranje sportskih klubova i manifestacija u Brčko distriktu.

Vlada je prihvatila Informaciju o utrošenim sredstvima u 2009. godini u ustanovama socijalne i dječije zaštite čiji je osnivač RS, centrima za socijalni rad i službama socijalne zaštite RS.
U 2009. godini Vlada RS donijela je devet odluka o dodjeli sredstava ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač RS, kojim je ovim ustanovama dodijeljeno 2.895.701 KM.
U centre za socijalni rad i službe socijalne zaštite u 2009. godini ukupno je uloženo 490.000 KM.
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o utrošenim sredstvima koja su dodijeljena za zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici, pa je na ime sufinasiranja zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici u 2009. godini Vlada RS izdvojila 400.000 KM.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE